Русе ми е Ню Йорк

30
Защо град Русе трябва да издържа на плещите си 7 заместник кметове
Защо град Русе трябва да издържа на плещите си 7 заместник кметове

Защо град Русе трябва да издържа на плещите си 7 заместник кметове

Новината, че избраният за втори мандат за кмет на Русе Пенчо Милков, предлага увеличаване на броя на своите заместници, шокира русенци. Уж говореше, че ще се оптимизира административната работа, ще се намаляват раздутите щатове, но в крайна сметка, действителността се оказа рязко различна.

На общинската сесия утре съветниците трябва да одобрят промяната в административната структура на общината. Според аргументите на Милков, целта била оптимизация. Поне това е написано в разпространеното прессъобщение:

„Запазвайки числеността на администрацията, предложението съдържа визия за извеждане на определени сектори като силно приоритетни. Сред тях са околна среда, социални и здравни дейности, сигурност, спорт и младежки дейности. Предвижда се да има ресорни заместник-кметове в ключовите сектори, които да повишат контрола и да осигурят реализирането на необходимите политики.“

Досега кметът имаше четирима заместници, а сега те ще бъдат увеличени на седем. За да се повиши уж контрола. Това обаче означава – още три високи (за Русе) заплати, още оборудвани кабинети, заплати за секретарки, служебни телефони, служебни коли, още консумативи за функционирането на новите сектори. Цифрата е колосална, когато трябва да се сметнат всички тези разходи. А междувременно кметът Пенчо Милков предлага увеличаване на данъците, тъй като нямало достатъчно средства предвид сегашната икономическа ситуация. Ето какво заяви той днес пред Русе Медия:

„Услугите и консумативите поскъпнаха неколкократно, а данъците в община Русе не са променяни от години. Данък недвижимо имущество е същият от 7 години, а такса “смет” – от 2012 г. Тук е мястото да отбележа, че сегашният механизъм за определяне на данъчните оценки на имотите, които се определят от държавата и които служат за база при облагане на годишен данък сгради и такса за битови отпадъци, не е актуализиран от далечната 1998 г., а самите данъчни оценки не са променяни от 2009 г. С годините разликата при пазарната и данъчната оценка на имотите става все по-драстична и редица общини са принудени да вдигнат промилите, които определят стойността на данък недвижимо имущество и такса битови отпадъци на местно ниво. Русе не прави изключение и досега такава промяна е била задържана, особено последните 3-4 години, заради ковид-кризата, войната в Украйна и политическата нестабилност у нас. “

Т.е. От една страна Пенчо Милков увеличава почти двойно разходите на хората, закачени на „обществената хранилка“, а от друга - осигурява парите за тях от нашите джобове. Гениално, нали?

Как обаче стои въпросът със заместниците по света, за да имаме все пак база за сравнение?

Например град Ню Йорк в САЩ е разделен на пет района, наречени "боро" (boroughs) - Манхатън, Бруклин, Куинс, Бронкс и Стейтън Айлънд. Всеки от тези райони има президент на борото (Borough President), който е избран от гласоподавателите в рамките на този район. Значи общо 5-ма са длъжностните лица, които изпълняват функциите заместници на кмета.

В Рим и Париж ситуацията е малко различна от Ню Йорк.

В Рим, например, има заместник-кметове, известни като "vicesindaco". Те са помощници на кмета на Рим и са избрани по време на местни избори.

В Париж също има заместник-кметове, известни като "adjoints au maire". Те са част от местната администрация и се избират заедно с кмета на Париж. Задълженията на заместник-кметовете в Париж са да управляват различни сектори от градската администрация, като социално подпомагане, култура, образование, устойчиво развитие и други. В Париж има 20 заместник-кмета. Те се избират заедно с кмета и са отговорни за различни аспекти на управлението на града. Но все пак, Париж е с население от 12 милиона души.

Във Виена обикновено има няколко заместник-кмета. Техният брой може да варира в зависимост от конкретната административна структура и политическите избори. Обикновено броят им е между 10 и 15. В Рим има 12 заместник-кмета. Те са помощници на кмета и участват в управлението на града в различни области.

В Букурещ, столицата на Румъния живеят повече от 2,2 милиона души, броят на заместник-кметовете е между 4 и 6, но това също може да зависи от политическите реформи и структурата на градското управление.

На фона на тези примери, изглежда нецелесъобразно, да не кажем направо карикатурно, 140-хиляден град Русе да издържа на плещите си 7 заместник кметове. Защото многомилионните градове имат заместник-кметове, които също се избират заедно с кмета и гласоподавателите са наясно кой ще взема управленските решения. А в Русе, кметът никога не ги обявява преди или по време на своята кампания и русенци не знаят всъщност за кого гласуват. Защото „договорките“ се правят не пред обществеността, а задкулисно. Каквото междувпрочем е и цялото управление на България и в частност Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    17
    до 16
    а ти от кое село си бе дариус?!? Имал, нямал, кого го интересува?!?
  • 5
    16
    Darius
    Жена ми е от Русе. Имаме 3 апартамента там, които стоят празни от момента в който го избраха тоя червен гном. Тогава си събрахме чукалата и духнахме. Да му се радват червените бабички и старци докато умират заедно с града. Духайте супата кав*ли!
  • 9
    15
    Веси
    Хаха Букурещ е половин България ... Хора не останаха по тази земя българска.
  • 28
    14
    русенец
    А защо общинските съветници трябва да са 51 при положение, че населението на града е намаляло почти наполовина?Няма логика и заместник кметовете да са седем. За какъв дявол трябва да се издържа такава голяма администрация? Същото е и на ниво държава. Населението на България е 6,5 милиона души/според последното преброяване/, а парламентът е от 240 души. Една Унгария, която е с население 10 милиона души има парламент от 199 души.
  • 14
    13
    Танчето
    Искам да знам Митко Недев ще остане ли зам.кмет? Защото,ако остане да взема да се връщам при него, че не знам дали ще стана директор на Чучулига. Пък чувам,че почнал друга руса колежка да сваля и все поводи си търсел.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари