Как ще изглеждат градовете след 100 години

0

След 100 години най-големите и популярни градове в света може да изглеждат като екологична и зелена утопия, смята учен.

Професор Алан Маршал преподава в Mahidol university в Тайланд и е създал проекта Ecotopia 2121, който представя неговата екологична визия за големите градове по света след един век, ако те решат да се превърнат в зелени убежища в битката със замърсяването на околната среда .

Проектът започва като уъркшоп за студентите с цел създаването на визия за по-добро бъдеще на големите урбанистични центрове.

“Във финалния проект сме включили 100 градове, които представяме не както бихме искали да изглеждат, а като едно предсказание за това как наистина биха могли да изглеждат реално в среда на климатични промени и пост-петролен свят", казва Маршал пред "Индипендънт". Някои от тях изглеждат много зелени, еко-ориентирани, места, където всеки би живял с удоволствие. Но други се превръщат в кошмарни места, с неприятни условия за живот.

Проектът е представил всеки град, проучвайки  неговата история, култура и облик, след което е създадена уникалната му визия на бъдещето.

Лондон

Кулата Tower е деконструирана и после изградена наново, за да стане център на едно еко селище за пенсионери и деца.

Токио

Близка атомна централа експлодира, предизвиквайки евакуацията на 30 млн. души. Само група хора, наречени "ядрени семейства", остава да живее тук в "лунни къщи", пригодени за условията.

Дубай

Най-модерният град и сега се слави със строежа на странни изкуствени острови само на няколко мили навътре в морето. Това ще се запази и след век, когато в града ще бъдат построени 5 подобни на кули острова, наречени Олимпийски селища, които ще подслонят спортистите за Зимните олимпийски игри. Ще си кажете: "Но тук не вали сняг"!. Няма проблем. Дубай и сега е подслонил най-голямата закрита ски-писта в света.

Мексико Сити

Изчезналото езеро Текскоко ще се появи отново до 2121 г., като ще пречиства питейните води за града и ще поема допълнителния приток на вода при буря и проливни дъждове.

Уелингтън

След множество катаклизми - земетресение и значително покачване на морското равнище, столицата на Нова Зеландия ще възкръсне като аграрен център.

Макау

Казината ще издигнат огромна електрифицирана бариера срещу настъпващите океански води и срещу нарастващите опасни популации комари.

Рио де Жанейро

Част от предградията на бразилския град ще изчезнат под водата, но ще бъдат превърнати в комунални водни кули.

Рим

Следвайки заветите на Свети Франциск и папа Франциск, Вечният град ще се превърне в бастион на екологичния начин на живот.

Будапеща

Унгарската столица става авангард на екологията, след като Зелените превземат парламента.

Малага

Испанският град става център на движението Бавен живот, там се въвежда 3-дневна работна седмица и транспортът се обслужва само от екологични кораби.

Анталия

Турският град става соларна столица на Средиземноморието, блестейки от покрилите го златисто-оранжеви клетки.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари