Как се ражда в България?

0
Българките избират секциото пред вагиналния начин
Българките избират секциото пред вагиналния начин

Българката все повече предпочита да роди оперативно, а не по естествен път.

40 на сто от нашенките вече избират секциото пред вагиналния начин.  В частните клиники процентът на извършените цезарови сечения достига до 70 – 85. За разлика от нас във Франция, Германия и скандинавските страни не повече от 5 на сто лягат без причина на операционната маса, за да дадат живот на рожбата си.

Българските акушер-гинеколози предпочитат да направят секцио, тъй като това не им създава главоболие да тичат в болницата, когато имат свой си ангажимент, защото контракциите на пациентката им вече са започнали. Дамите пък се радват, че могат да плануват раждането на детето си под щастлива звезда и в желания от тях зодиакален знак.

Д-р Валентина Григорова, зам.-директор на АГ болница „Св. София”: Предпочитат го, за да си съхранят гениталиите

Секциото, както и да се погледне, е коремна операция. И като такава то носи своите рискове. Може раната да се инфектира, да се получат усложнения, замърсявания, всякакви неблагополучия.

Жените го предпочитат, защото вече не могат да понасят болката. Освен това те искат да могат да прогнозират раждането, тъй като едно цезарово сечение обикновено е планово. Тогава те си знаят датата и часа, в който ще бъдат вкарани в операционната зала.

Тези жени избират да раждат чрез операция и по различни други причини. Например едни не искат да рискуват фигурата си. Други не желаят да си развалят гениталиите. Трети просто искат да родят без никакъв проблем.

Аз не мога да изброя всички причини, поради които една пациентка предпочита цезаровото сечение пред естественото раждане. Много от тези причини са много лични и недостъпни дори за нас, лекарите.  Говори се, че има акушер-гинеколози, които предпочитат да направят секцио, за да не ги безпокоят с естествено раждане.

Колкото до заплащането, цената на вагинално раждане или с цезарово сечение е една и съща. Но при едното остава удобството и за лекаря, и за пациентката. Няма обаче уважаващ себе си колега, който да накара една жена да избере секциото пред естественото раждане.

Когато аз започнах да практикувам преди 45 години, ни беше спуснато задължението случаите със секцио да не надвишават 8 - 12 процента. То се правеше само по медицински индикации. Сега ситуацията е коренно различна. Жените имат избор, още повече тези, които са отложили децата за по-късно време, за да направят преди това кариера.

Оперативното раждане се практикува у нас и се препоръчва от лекарите, когато бъдещата майка е с тежко очно заболяване, ендокринна болест, като например хашимото, или сърдечносъдово заболяване. Имаме и пациентки с миомни възли, при които то също се практикува.

Раждането по естествен път има своите предимства и недостатъци, но няма нищо по-добро от него. Затова съветът ми е, ако бременността протича безпроблемно, включително до датата на термина, раждането да е по естествен път.

Бъдещите майки трябва да посещават редовно женска консултация, за да може бременността им да се проследява прецизно и така да се избегнат евентуалните рискове.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари