Страхуват ли се българките да раждат естествено?

0
Намесата на скалпела може да усложни следващата бременност на жената
Намесата на скалпела може да усложни следващата бременност на жената Видео: NOVA

Защо повечето жени се подлагат на операции чрез секцио?

България е на челно място в Европа по процент на оперативни раждания. По данни на Световната здравна организация около 40 на сто от днешните родилки са предпочели Цезаровото сечение пред естественетото раждане. Когато обаче изборът не е продиктуван от медицински причини, а например от страх, майките трябва да отчетат и минусите на секциото. В дългосрочен план намесата на скалпела може да усложни следващата бременност на жената. Тази тенденция е актуална не само за България, но и за целия свят, предава NOVA.

"Богатите държави имат по-висок процент на раждане със секцио. Това е така заради желанието на лекарите да понижат смъртността на родилките и новородените", заяви директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов.

Той беше категоричен, че има държави и с по-висок процент Цезарово сечение, като например Бразилия, Перу. В държавите с по-нисък процент секцио има по-висока майчина и детска смъртност. По негови думи Световната здравна организация препоръчва ражданията с оперативна намеса да са около 17%. 

"При нас са съсредоточени най-тежките случаи в патологията на бременноста в цяла България. Стремим се да намалим случаите на секцио, но това не е лесна задача", каза проф. Костов.

Според проф. Асен Николов процентът на Цезаровото сечение у нас през последните десетилетия се увеличава. Причините са обективни и са свързани с повишаващата се възраст на родилките. 

"Опитваме се да разубедим някои жени от тяхното първоначално желание. Те искат да избегнат болката. Ако едно раждане със секцио е необосновано, се засилва възможността второто раждане отново да е с оперативна намеса. Това крие рискове както за родилката, така и за лекарите", добави още Николов.

Какво още казаха специалистите вижте във видеоматериалите.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари