Как полезната храна да стане вкусна?

0
Да се храним здравословно не означава да се храним насила с броколи и тофу
Да се храним здравословно не означава да се храним насила с броколи и тофу

Защо много хора не желаят да се хранят здравословно?

В днешно време често се говори за здравословно хранене, но хората, които действително се опитват да се хранят по този начин, са много по-малко от тези, които се интересуват от него, пише Страхил Иванов в неговия БЛОГ. Вероятно защото когато чуят за здравословно хранене, повечето хора си представят суха пържола и безвкусно сварени зеленчуци… Или пък още по-лошо – зелена салата като основно хранене. Само че нещата съвсем не стоят така и това са по-скоро погрешно възприети крайни примери и изключения, които карат много от хората, интересуващи се от здравословно хранене, да се откажат от него още преди да са започнали…

Много хора опитват и започват да се хранят здравословно (било то следвайки диета или просто търсейки варианти за здравословно хранене в интернет), но бързо се разочароват, защото се чувстват лишени от вкусовете и разнообразието, до които имат достъп всички останали.

Същите тези хора фокусират прекалено много енергия върху броенето на калории и грамове, както и обръщат внимание и мислят прекалено често за храната, която не трябва да ядат (или поне си мислят така), защото са хранителен режим…

Всичко това изтощава страшно много не само тялото, но и ума. 

Истината е, че здравословната храна може да бъде не само полезна, но и много вкусна, ароматна и като цяло – приятна за сетивата. Не е нужно човек да бъде квалифициран диетолог или фитнес инструктор, за да се научи как да се храни правилно, но и вкусно!

Спокойно може да заситим небцето си и със здравословна храна, ако използваме правилните съставки и я приготвяме умно. Като под „умно“ разбираме – правилни комбинации от храни, подправки и сосове, с които да си осигурим не само пълноценно, полезно хранене, но и приятен вкус и желание за здравословна храна.

Има стотици начини по които да добавим тази приятна „щриха“ към здравословната храна, която да ни накара да я обикнем:

- използване на правилните подправки, които подчертават и обогатяват вкуса на основната храна в ястието;

- използване на пресни, свежи подправки и знанието кога може да ни се размине с добавянето на сушени такива;

- добавянето на тези подправки в точно определен момент от приготвянето на храната, за да се извлекът максимален вкус и дълбочина от ястието;

- с комбинации на храни с различни и понякога на пръв поглед несъвместими вкусове, текстури и аромати;

- с правилната техника и продължителност на готвене на храната, които да отключат на 100% вкусовите, но и хранителните й качества;

- с правилният аранжимент и поднасяне на приготвената храна, за да захрани апетита ни и да ни помогне да искаме да се храним по-често с нея

Когато приложим всички тези похвани за готвене на вкусна храна в приготвянето на здравословни рецепти за нашия режим, получаваме магическата комбинация, която ни дава хем удоволствието от богатите аромат и вкус, които търсим в храната, хем безбройните полезни за тялото свойства и хранителни вещества, с които ни зарежда тя.

Нужна е промяна в начина на мислене!

Промяната на мисленето от „трябва да спазвам диета и да броя калории, за да постигна еди каква си цел за еди какъв си период от време“ към „трябва да съм щастлив и здрав, да живея пълноценно, да се храня здравословно и добре, но без крайни лишения“ ни дава възможността да изпробваме нови неща, да се наслаждаваме на храната умерено и в крайна сметка да направим здравословното хранене постоянна и желана промяна в начина ни на живот, а не просто неудобно временно препятствие, през което да минем, за да влезем в по-малък размер бански, когато дойде време за море.

Да се храним здравословно не означава да се храним насила с броколи и тофу, само защото имат добра хранителна и протеинова стойност. А дори и те – приготвени по правилният начин, могат да са много приятни и вкусни за консумация. Здравословното хранене никога не е скучно и еднообразно, ако ядем това, което харесваме, така че  трябва да правим точно това.

Ако се появи желание за нездравословна храна – просто намери здравословен заместител на любимото си ястие. Например пицата се счита за нездравословна храна, но всъщност може да бъде както вкусна, така и много хранителна, ако е приготвена по правилният начин и с правилните съставки. Така че, да – повярвай ми, можеш да хапваш пица и пак да се храниш здравословно, ако тя е приготвена добре. И това важи за много други видове храна, които дори не подозираш, че могат да присъстват в един пълноценен, здравословен хранителен режим.

Няколко конкретни съвета:

Какво има в една пица? – Има доматен сос, прясно сирене, подправки, зеленчуци, може би месо и малко зехтин. Това, което обикновено я прави нездравословна, е приготвянето й с бяло брашно, вместо с пълнозърнесто или пък с колбаси, вместо с прясно месо. Но това са недостатъци, които лесно можеш да поправиш, ако искаш да я направиш здравословна.

Тайната на здравословния начин на живот се крие в баланса.

Така че, ако има съставка, която би подобрила хранителната стойност на ястието – добави я или замени една от нездравословните с нея. И обратното – ако има съставка, която харесваш, макар да не е от най-здравословните храни – пак можеш да добавиш малко количество от нея, за да направиш храненето си по-приятно и интересно конкретно за теб.

Същото важи и за салатата – не е нужно да ядеш проста зелена салата, с малко сол и оцет. Вместо олио – добави зехтин. Добави и малко натрошено сирене, за повече вкус и допълнителна текстура и ще получиш по-вкусно, но също толкова здравословно хранене, с което да обогатиш деня си.

Малко чиа семена или обикновено белено тиквено или слънчогледово семе пък дават чудесен допълнителен вкус, повече хрупкавост и полезни мазнини в сутрешната закуска с овесени ядки, която много хора биха сметнали за неприятна или скучна в противен случай….

И това са само 2 - 3 от хилядите идеи, варианти, похвати, привички или както там искаш да ги наречем, с които можеш да направиш здравословното хранене и спазването на режим по-приятни и по-лесни за поддържане в дългосрочен план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари