Как окосмяването се променя с възрастта?

0
Космите, които се намират от врата надолу  ...
Космите, които се намират от врата надолу ...

Косата започва да посивява с напредването на възрастта, докато в крайна сметка добие бял цвят. Но какво се случва с останалата част от космите по тялото?
 
Космите, които се намират от врата надолу, се променят по различен начин с напредването на възрастта. Окосмяването по тялото, което се появява е периода на пубертета – под мишниците, гениталиите и на гърдите при момчетата, се контролира от хормони. 
 
Тъй като нивата на естрогена се понижават с навлизането в средната възраст, окосмяването по тялото оредява, а космите изтъняват. Сред много хора се наблюдава значително намаляване на окосмяването в областта на краката и ръцете, обяснява дерматологът Ребека Казин от Дерматологичният и козметичен център „Джон Хопкинс“ в САЩ. 
 
Тя допълва, че този резултат се дължи не само на хормони, но също така и на пониженото количество градивни елементи, необходими за растежа на космите – кожата изтънява, подкожна тъкан намалява, както и размерът на космените фоликули. Всичко това води до по-тънка и мъхеста текстура на косъма. 
 
Хормонални промени с напредването на възрастта водят също така и до стимулиране растежа на космите в други области на лицето – над горната устна, по брадичката. Този ефект се дължи на повишаване нивата на тестостерона.  
 
Окосмяването по тялото също може да придобие бял цвят, тъй като с течение на времето формирането на меланинови пигменти намалява, което води до побеляване. Казин пояснява, че това се случва значително по-бързо с косата, а скоростта на процеса по останалата част на тялото в голяма степен зависи от гените.
 
По отношение на лазерното отстраняване на излишното окосмяване, трябва да се има предвид, че с изтъняването на косъма и загубата на пигментация, по-възрастните хора не са подходящи кандидати за процедурата, тъй като методът се базира на съдържанието на меланин. 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари