Възможно ли е побелялата от стрес коса да възвърне цвета си?

1
Изследване на учени от Медицински център на Колумбийския университет
Изследване на учени от Медицински център на Колумбийския университет Снимка: iStock

Сребристият цвят на косата обикновено е знак за изминали години, но може да бъде и реакция на силен стрес, също и при по-младите хора.

Нервното побеляване е обратимо, според изследователи от Медицински център на Колумбийския университет, по много прост начин: просто трябва да се освободите от причината, която е причинила стреса ви, пише Актуално. Това не е универсален патент, но изследванията показват, че не само е възможно, но в някои случаи може да бъде много бързо.

Релаксацията обръща посивяването

Както се оказа, връщането на косата към естествения ѝ цвят е следствие от периоди на много нисък стрес или просто казано, дългосрочна релаксация. Най-яркият пример за тази връзка е била 30-годишна азиатска жена (участниците в това проучването бяха етнически разнородни), чиято коса възвърна естествения си цвят.

От друга страна, доказателство, че връщането към оригиналния цвят на косата може да бъде много бързо е бил друг участник, чиято коса започна да възвръща предишния си цвят след двуседмична почивка - след ваканционно пътуване. Проучването също показа, че хората, които са преживели силен стрес водещ до побеляване, са възвърнали естествения си цвят средно след 3 месеца, въпреки че първите симптоми на възстановяване могат да бъдат видими дори няколко дни след отшумяването на стресовия фактор. Въпреки това си струва да се има предвид, че изследователите са изследвали отделни косми от главите на участниците, а не цялата коса, така че резултатите от техния анализ не означават, че облекчаването на стреса и преминаването към режим на релаксация ще могат напълно да променят външния вид на всички косми.

Сива коса - сърдечно заболяване?

Сивата коса може да предостави много ценна информация за нашето здраве. Проучванията показват, че присъствието при мъжете на побелялата коса може да показва повишен риск от сърдечно заболяване. Това се дължи на факта, че причините за побеляване и атеросклероза са свързани с подобни причини, като нарушена регенерация на ДНК, оксидативен стрес, възпаление, хормонални промени и стареене на функционалните клетки.

В проучване по тази тема са участвали 545 мъже, които са били изследвани за сърце и са разделени според риска от сърдечни заболявания и цвета на косата. Тя е оценена по петобална скала, където 1 означава напълно тъмна коса, а 5 беше напълно бяла.

Както се оказа, повишеното присъствие на сива коса на ниво 3 или по-високо благоприятства появата на коронарна артериална болест, независимо от възрастта на изследваните и дали има допълнителен риск фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари