Как едно експертно правителство преобрази Италия само за шест месеца

2
На 12 февруари 2021 на Марио Драги беше възложено сформирането на правителство от технократи
На 12 февруари 2021 на Марио Драги беше възложено сформирането на правителство от технократи Снимка: БГНЕС

Само за шест месеца той преобрази страната: с прагматични реформи и огромен управленски опит премиерът Марио Драги постигна нещо забележително в Италия. И неслучайно го наричат „Супер Марио“

Летният туристически сезон в Италия върви успешно, независимо от отлива на чуждестранни туристи заради пандемията. Вътрешният туризъм обаче е в подем – и това обяснява добрите резултати, пише Дойче Веле.

Италианците преоткриват страната си

Този вътрешен туризъм, който се насочва не само към плажовете, но същото така към планините, езерата и културно-историческите забележителности, илюстрира коренния обрат в настроението в Италия. Гражданите на страната, която наскоро спечели Европейското първенство по Футбол и се пребори за рекордните в своята история 40 олимпийски медала, сега отново изглеждат уверени в себе си и преизпълнени с оптимизъм.

След като в началото пандемията удари Италия особено жестоко, сега италианците усърдно се ваксинират: 68% са си направили първа ваксинация, а 58% и втора. Хората в страната с удоволствие се завръщат към обичайния си начин на живот и отново харчат парите си, след като по време на пандемията масово отлагаха потреблението. Най-голяма заслуга за сегашния подем има традиционно силният малък и среден бизнес в страната.

Икономиката отново расте бързо

Съвсем доскоро третата по значимост икономика в ЕС (след Германия и Франция) минаваше за „болния човек на Европа“: заради гигантския си държавен дълг, заради хронично слабия растеж на БВП, заради наглед безкрайните и буксуващи реформи и заради политическото влияние на различни популисти.

Сега обаче не само пълните плажове и магазини, но и макроикономическата статистика показват: Италия върви нагоре. В момента италианската икономика расте доста по-бързо от германската и от френската, сочат данните на Евростат. Всичко това изобщо не е случайно.

За Италия обикновено се мисли като за туристическа страна, която изнася и разнообразни селскостопански продукти (от плодове до сирена и вино) и се слави като производител на качествени облекла и обувки. Всъщност обаче тя притежава втората по мощност промишлена база в ЕС – след Германия. И подобно на Германия особено разчита на машиностроенето, автомобилната и фармацевтичната индустрия. С други думи, благоприятните предпоставки за подем бяха налице, липсваше само политическият импулс.

"Супер Марио"

Този импулс дойде от човека, когото медиите нарекоха „Супер Марио“ - по аналогия с героя от известната компютърна игра. Става дума за Марио Драги, който има зад гърба си кариера като професор по икономика, вицепрезидент на международното подразделение на инвестиционната банка „Голдмън Сакс“, шеф на Италианската централна банка, а от 2011 до 2019 година – президент на Европейската централна банка.

Докато Драги беше начело на ЕЦБ, еврото претърпя сериозни сътресения и мнозина дори очакваха, че общата валута ще се срути. Но именно Драги беше един от хората, които предотвратиха такова развитие на събитията. Той пое ЕЦБ в момент на тежка криза и в крайна сметка все пак успя да стабилизира общата валута.

Така в началото на годината, когато се разпадна поредното италианско правителство, президентът на страната реши да заложи на опитния борец срещу кризите – и възложи на 73-годишния Драги да сформира надпартийно правителство от технократи-експерти. Това правителство реално работи от половин година насам.

Забележителни успехи за 6 месеца

За този кратък, но интензивен период Драги успя да постави удивително много нови акценти. Той даде импулс на буксуващата дотогава ваксинационна кампания и прекара през правителството антикризисен пакет за 32 милиарда евро, чиято цел беше да подкрепи финансово хората и бизнеса. Освен това Драги осигури на страната си 191 милиарда евро европейски помощи в рамките на пакета от 750 милиарда евро, предназначен за възстановяването на европейската икономика след пандемията. Приет беше инвестиционен план до средата на 2026 година, който насърчава „зелената икономика“ и дава подкрепа на структурно слабите региони в Южна Италия.

Друго важно постижение на Марио Драги беше провеждането на отдавна назрялата съдебна реформа, чиято цел е да ускори и опрости правосъдието. А наесен неговото правителство ще се захване с реформите в данъчното законодателство и в правилата за конкуренцията.

Укротяването на популистите

Наблюдатели са изумени от умението на Драги да привлече за прагматично сътрудничество и работа доминиращите в парламента десни и леви популисти и да откаже техните лидери от доскорошните им деструктивни лозунги. Крайно дясната „Лига“ на Матео Салвини вече не агитира за излизане от ЕС и за референдум за отказ от еврото като обща валута. Според „Зюддойче Цатунг“, Салвини е престанал да повтаря на висок глас и още нещо: че в Москва се чувства по-добре, отколкото в Брюксел. Германският вестник отбелязва, че и движението „Пет звезди“ се е отказало от своя догматически дилетантизъм и е осъзнало ползата от компетентността. Бившият лидер на това движение и екс-външен министър Луиджи Ди Майо през 2019 година инициира присъединяването на Италия към проекта за китайска икономическа експанзия, известен още като „Нов път на коприната“, но сега Драги подлага този проект на проверка и дори наскоро спря сделката за продажба на един италиански производител на мирочипове на китайски инвеститор.

Новият премиер възвърна и вярата, че Италия е в състояние да води сериозна и последователна политика, пише „Ханделсблат“ и отбелязва, че Драги отново е превърнал страната в надежден европейски партньор. Марио Драги ще остане на поста си още поне половин година, а за този период може да постигне още много, както показаха първите му шест месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари