Как детска градина в Русе прибра 240 000 лева за разказване на приказка

0
Татяна Калканова обяви, че ще освободи заеманата от нея позиция, "за да може да изчисти името си"
Татяна Калканова обяви, че ще освободи заеманата от нея позиция, "за да може да изчисти името си" Видео: Канал 3

Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси /ЦРЧР/ Татяна Калканова обяви на пресконференция, че е взела категорично решение да освободи от 1 ноември заеманата от нея позиция, "за да може да изчисти името си".

От известно време съм обект на медийни атаки, чиято цел е да бъда сменена на позицията, която заемам в момента, обяви Калканова. Тя добави, че последната атака е направена в неделя в телевизинно разследване, в което по думите на Калканова "се съдържат откровени манипулации, неистини, лъжливи твърдения и ще потърси правата си в съда".

ЦРЧР изпълнява ролята на национална агенция за България по програмата "Еразъм+", а администрирането на програмата и селекцията се прави по процедури, които са утвърдени от Европейската комисия, заяви Калканова. Тя уточни, че дейността на центъра подлежи на вътрешен и външен одитен контрол, който се извършва от Министерството на образованието и науката, от ЕК и от други институции. "Тезата, че тук /в ЦРЧР/ има едва ли не - някаква каса пари, която аз, или който и да е директор, разпределя както си реши, е невярна и доказва тотално непознаване на програмата", коментира Татяна Калканова.

Сред проектите одобрени от ЦРЧР са проектът на частна детска градина в Русе "Разказване на приказки за старата костенурка" и проектът на Професионалната гимназия по селско стопанство в Костинброд "Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня". Калканова изрази недоволството си от публичното иронизиране на някои проекти, чиито заглавия са представени, като странни и че са "кухи проекти". Тя каза, че й е "болно, защото в тези "странни заглавия" стои трудът на много хора".

ЦРЧР е институция към МОН и работим много успешно с него, но центърът е една европейска институция в България и нейната дейност подлежи на публичен контрол, отбеляза Калканова. Тя заяви, че ползата от програмата е голяма, защото почти 10 000 български учители от 2014 г. насам са участвали в дейности за мобилност или в партньорски проекти. По програмата има и възможности за участие на учениците от професионалните училища и от други училища, обясни Калканова.

В отговор на въпрос Татяна Калканова отговори, че "подава оставка и иска да слезе от сцената, докато със средствата на съда изчисти името си". Тя отрече да има направени злоупотреби в дейността на ЦРЧР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари