Разследване разкри огромни злоупотреби с евросредства

22
Фрапиращи примери за бутафорни европроекти
Фрапиращи примери за бутафорни европроекти Видео: Канал 3

Стопроцентово усвояване на парите от еврофондовете. Това някак си се превърна в девиз и основна цел на българските управници след влизането ни в ЕС през 2007 г.

Има една малка държавна структура, която получава и харчи 40 милиона евро годишно. Тоест 80 милиона лева. Европейски пари. Много пари, а вероятно малцина от вас са я чували. Казва се "Център за развитие на човешките ресурси". Създаден е, за да разглежда, подбира и финансира проекти, които биха помогнали да се развиват човешките ни ресурси. Съществува от над десет години и формално е под шапката на Министерството на образованието. Решенията обаче, как и за какво ще се похарчат европейските 80 милиона лева се взимат вътре – в самия Център за развитие на човешките ресурси. А там според наши вътрешни източници – това еднолично прави директорът Татяна Калканова, използвайки доверени служители, които тя е назначила на ключови места, информира Канал 3.

След като получих сигнал за нередности и няколко седмици разследвах дейността на Центъра и директора Калканова, се натъкнах на меко казано скандални факти за изразходването на европейските пари. Оказа се, че нейното ведомство е наливало огромни суми в частни неправителствени организации – НПО-та, както и други обществени организации, като е одобрявала и отпускала искани от тях големи суми за меко казано бутафорни и дори звучащи смехотворно проекти.

Ето няколко примера от многото подобни. И сами преценете, доколко одобрените и финансирани от Центъра за развитие на човешките ресурси проекти, са свързани с развитието на човешките ресурси.

СДРУЖЕНИЕ ЕКОСВЯТ РОДОПИ е получило 18 хиляди евро за проект наречен: ЕР ЕР ЕР ЕР ИН ДЪ РОДОПС. Каквото и да значи това. Сдружение наречено БАДМИНТОН КЛУБ-ВИАС е взело 28 хиляди евро за проект „да бъдем активни“. 33 хиляди евро пък получава СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА КУАДРАТЛОН ФЕДЕРАЦИЯ .

И нататък – 20 хиляди евро за Сдружение "Обзорарт" по проект "Живата библиотека тире монологът тире диалог" , каквото и да значи това. 18 хиляди евро получава "Неформална група "свежи лица", 30 хиляди Сдружение "Калокагатия", 37 хиляди евро за Сдружение "Бадминтон клуб Левски – Люлин“, а 32 хиляди евро са дадени на Сдружение "Омега" по проект "Младежко презареждане 2".

Дотук станаха към 200 хиляди евро. А има и още по-фрапиращи примери. Центърът за развитие на човешките ресурси дава 120 хиляди евро на ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА от Русе по проект цитирам: "Разказване на приказки за старата костенурка". И сега внимавайте добре - други 80 хиляди евро са отпуснати на техникума по селско стопанство в Костинброд за проект цитирам: "Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня". За тези, които не са разбрали добре – ще повторя "Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня". За този проект, очевидно ТЯСНО свързан с развитието на човешките ресурси у нас, да повторим – са дадени 80 хиляди евро или 160 хиляди лева.

Изброените до тук примери надхвърлят 1 милион лева, а са само малка част от откритите от мен, будещи смях проекти, одобрени и финансирани през последната година от Центъра за развитие на човешките ресурси.

Финансирани с европейски пари. "Корупция и шуробаджанащина". Така обясниха случващото се служители на Центъра. Те пожелаха да останат анонимни. Все пак една от тях се съгласи да говори пред камерата, с уговорката да не показваме лицето ѝ. Тя е дългогодишен служител на Центъра, заемаща отговорна длъжност.

Бутафорните проекти на частни неправителствени организации се одобряват и получават финансиране, а след това връщат на ръка процент от парите на директорът на Центъра – Татяна Калканова.

Друга част от тези смешни проекти пък се финансират, защото НПО-тата, които получават парите са на подставени лица на висши политици от управлението. И съответно по тези партийни линии директорът се радва на дълга кариера на този пост. Тук е мястото да споменем, че при предишното правителство на Борисов, съгласно коалиционното споразумение, Министерството на образованието и съответно Центърът за развитие на човешките ресурси, бяха под опеката на Реформаторския блок. И тогава неговият представител Меглена Кунева, като министър на образованието постави Калканова на поста ѝ. При сегашното правителство, коалиционното споразумение отреди това министерство и съответно Центърът за развитие на човешките ресурси на Обединените патриоти.

Шефката Калканова на момента сменила партийните убеждения на реформатор и се вляла в партийните редици на патриотите. И по-точно – в партията на Валери Симеонов. С това тя самата се похвалила пред част от служителите.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари