Как да се справим с обилното потене в жегите

0
Носете свободни дрехи и внимавайте с какво се храните
Носете свободни дрехи и внимавайте с какво се храните Снимка: Thinkstock/Getty Images

Топлото време, стресът и емоциите са само част от причините за него

Потенето е телесна функция, която спомага за регулиране на телесната температура. При него се отделя течност от потните жлези, която се състои предимно от вода, но около 1 процент от потта е комбинация от сол и мазнини, информира TrafficNews.bg 

Причини за изпотяване

Повишената телесна и околна температура са най-честите причини за изпотяване. Емоциите и стресът също могат да причинят потене. Изпотяването може да бъде провокирано и от приема на пикантни храни, кофеинови напитки, като сода, кафе и чай, и алкохолни напитки, пише puls.bg.

Потенето може да настъпи и вследствие от употребата на някои лекарства и наличието на някои заболявания, като Рак; Треска и лекарства за намаляване на температурата; Инфекция; Хипогликемия (ниски нива на кръвната захар); Болкоуспокояващи, включително морфин; Синтетични хормони на щитовидната жлеза; Менопауза.

Най-често срещаните зони на изпотяване по тялото включват подмишниците, лицето, дланите на ръцете и стъпалата. Но как да сведем до минимум неприятното изпотяване?

Нанасяйте антиперспирант вечер

Антиперспирантите действат, като блокират потните канали, така че потта, която се произвежда от жлезата не може да достигне ди повърхността на кожата. Дезодорантите не предотвратяват изпотяването, а вместо това прикриват миризмата, която се произвежда от бактериите, когато се потим. Повечето антиперспирантите съдържат алуминиев хлорид, а понякога и дезодорант. Най-ефективни са, когато се прилагат вечер преди лягане на чисти и сухи подмишници.

Носете свободни дрехи

Добър начин да намалите изпотяването е да носите леки, дишащи тъкани с добра вентилация и от естествени материали като лен, памук и коноп. По-светлите тонове са по-подходящи, защото отразяват слънчевата светлина, докато тъмните цветове и цветните шарки скриват потта.

Избягвайте определени храни

Когато сте на официален обяд и искате да намалите до минимум потенето, избягвайте пикантна храна заради загряващия ѝ ефект. Телата ни реагират на пикантната храна по същия начин, по който реагират на всяка друга топлина – охлаждат се чрез изпотяване. Кофеинът също не е препоръчителен, тъй като стимулира надбъбречните жлези и кара дланите, ходилата и подмишниците да се изпотяват.

Да останем на хладно

Изпотяването е начинът, по който тялото се охлажда. Така че, оставайки на хладно, намаляваме и нуждата от изпотяване. В горещо време можете да поставите купа с лед пред вентилатор, така че в стаята да циркулира охладен въздух. Друга добра идея е да държите завесите и щорите си спуснати през деня. Когато сте на открито, потърсете сянка. По-честият прием на храна в малки количества може да ви помогне да се охладите, тъй като метаболитната топлина е необходима за разграждане на храната. Приемът на течности, и най-вече вода, също е важен. Избягвайте да носите шапки и затворени обувки, които причиняват изпотяване на главата и ходилата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари