В летните горещини се спасете с подсолена вода

1
Съвети за справяне с летните жеги на доктор Калпачки
Съвети за справяне с летните жеги на доктор Калпачки

"Температурите сравнително рязко се повишиха и хората, живеещи по нашите географски ширини, не са подготвени да компенсират тази разлика толкова бързо", коментира доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по неврология към столичната болница "Св. Анна", пише БТА.

По-застрашени са хората, страдащи от хронични заболявания. Не трябва да забравяме и здравите хора, които имат доста динамично ежедневие и не се замислят за рисковете от топлото време или по-скоро промяната от студено на топло време, посочи специалистът.

Натрий, калий, калций - те са нещото, което заедно със загубата на течности, довеждат до умора, световъртеж, апатия, разсеяност.

"Когато температурата започва да се покачва, това е съпроводено с положителни емоции - човек е с повишено настроение в началото. Мозъкът е венецът на тялото и промените в другите органи и системи му влияят. В началото на затоплянето се подобряват настроението и работоспособността, но когато нещата станат по-сериозни, човек изпитва повече нужда от течности", обясни доц. Росен Калпачки.

Всички механизми за поддържане на телесна температура много бързо се включват и започваме да губим течности чрез дишането и изпотяването. Здравите бъбреци компенсират донякъде тази нужда, но отделянето на пот ни лишава от някои важни минерали и соли, които трябва да се набавят.

"Пиенето само на чиста вода от болните хора не е достатъчно", допълни доц. Калпачки. Той препоръча здравите хора да имат рационално хранене, за да компенсират тези загуби.

"Летните месеци са съчетани понякога с лишаване от храна, забравяме дневното или вечерното хранене, което допълнително влошава вноса на минерали и витамини и те трябва да се компенсират. При здравите хора те може да се набавят с храна, но болните понякога не могат да се хранят пълноценно или организмът им има повишени нужди. Достатъчно е малко сол да се добави към диетата, противно на това, че съветваме да се яде безсолно. Когато обаче губим течности, трябва да се пие леко подсолена вода или кисело мляко, защото това е начин бързо да се компенсират липсващите натрий и калий', съветва доц. Росен Калпачки.

Мозъкът, горещините и алкохолът не са добра комбинация

"Мозъкът през лятото често е дехидратиран и леко оточен, а с енергийните напитки се принуждава да работи повече. Алкохолът продължава да снижава и антиепилептичния праг и всички други естествени механизми, с които мозъкът се спасява", обяснява доц. Росен Калпачки. Употребата на алкохол и енергийни напитки при жеги не е добър избор. Когато мозъкът трябва да се защити, мозъчната кора изключва и човек губи съзнание - това са механизмите на почти всички припадъци.

Кога се получава топлинен удар?

Когато се е повишила достатъчно вътречерепната температура и има мозъчен оток, мозъкът изключва, като при по-тежките случаи може да се стигне до трайно увреждане на някои мозъчни структури, а дори и до летален изход. Децата също може да пострадат от топлинен удар. Те имат по-активен метаболизъм от възрастните, но пък имат по-малко количество течност, така че много по-бързо могат да прегреят от един по-голям човек.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари