Как да се справим с настинката и грипа за 24 часа?

0
Ако реагираме на симптомите веднага, те може да не достигнат до синусите ни
Ако реагираме на симптомите веднага, те може да не достигнат до синусите ни

Ако реагираме на симптомите веднага, те може да не достигнат до синусите ни, напомнят специалисти.

Британски специалисти напомнят, че ако реагираме на симптомите на настинката и грипа веднага с появяването им, те може дори да не достигнат до синусите ни, съобщи в. "Мирър".

Проф. Рон Екълс от университета в Кардиф препоръчва на настиналите да започнат деня с горещ душ, защото парата освобождава секретите в носа и помага да бъдат почистени синусите. Топлата вода облекчава и болката в мускулите. След това е добре да наблегнем на вит. С в закуската - с портокали или киви, или горски плодове в овесени ядки, предаде БТА.

За съжаление на почитателите на кафето и чая, те никак не са препоръчителни при настинка. Според диетоложката Аманда Урсел кофеинът в тях още повече дехидратира организма. По-подходящ за настиналите е портокаловият сок. Полезни са и инхалаторите със соли - те облекчават и кашлицата, и кихането. Общопрактикуващата лекарка д-р Сара Брюър препоръчва настиналият да си остане у дома на топло.

"Ако носът е студен, имунната система не работи добре и човек е по-податлив на зарази. Оставането в къщи също ограничава разпространяването на заразата. Ако трябва да излезете, носете шал пред носа, за да е на топло. Ако е необходимо, използвайте овлажняващ спрей за нос", съветва тя.

"Всички се сещаме за супа, когато ни втриса. Тази традиция не е само бабешки илач. Супата не само е топла и хранителна. Тя повишава тонуса", напомни оториноларингологът Адам Фрош. Той препоръчва и много течности срещу усещането за сухота в гърлото, когато падат температурите. Алкохолът дехидратира още повече, затова е добре да се избягва известно време.

Аманда Урсел препоръчва също ядките, защото те съдържат селен, който засилва имунната система. Вечерта е добре човек да похапне къри или друга налютваща храна. Острите подправки дразнят лигавицата на носа и той по-лесно се почиства. Така веднага ще се почувстваме по-добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари