Как да се храним за добра костна плътност?

3
Д-р Десислава Горчева посочи рисковите фактори за остеопорозата
Д-р Десислава Горчева посочи рисковите фактори за остеопорозата Видео: NOVA

Д-р Десислава Горчева посочи рисковите фактори за остеопорозата

Остеопорозата може да протича дълго време може да протича и да се изяви съвсем случайно, по неприятен повод, с една фрактура. Не само ендокринолозите се занимават с това заболяване, а и ревматолозите. Макар, че остеопорозата се води костно-метаболитно заболяване, което отговаря за обмяната на веществата в самата костна тъкан, но ревматолозите са достатъчно наясно. За съжаление, за рисковите фактори се сещаме тогава, когато пациентът вече има усложнение от остеопорозата, едно от които са фрактурите. Има рисковите фактори, които можем да променим и такива, които не зависят от нас. Един от тези, които можем да променим, е начина на хранене, да се спрат цигарите, алкохола. Трябва да е проверят и ендокринните жлези за заболяване, което би могло да доведе до остеопороза. Това каза ендокринологът д-р Десислава Горчева, цитирана от NOVA.

Факторите, които имат отношение към заболяването са възраст, пол и раса, каза тя. Лекарят посочи, че кортикостероидите, антиепилептичните медикаменти, такива които потискат секрецията на стомаха и др. могат да увредят костите. Основен фактор е храненето, каза тя и посочи, че е необходимо да се приемат храни с калций и витамин D. Тя поясни и кои храни са богати на тези вещества и как трябва да се излагаме на слънце, за да бъде безопасно и полезно.

Лекарят поясни, че теглото също е от значение за костното здраве. Тя даде препоръки за физическия режим, необходим за здравите кости.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари