Как да разпознаете опасните бенки

0

В топлите дни, когато сме изложени на слънце, промените на кожата могат да бъдат знак за меланом, най-тежката форма на рак на кожата. Бенките, които сами по себе си не са опасни, понякога могат да бъдат знак на предупреждение за сериозно заболяване. Всеизвестно е, че ако се хване на време, ракът е лечим.

Рискът от меланом, който е най-опасната форма на рак на кожата, на който сме изложени всички, но някои повече от другите, е най-често срещан при: хората с бял тен са склонни да изгарят на слънце, хората, които са получили изгаряния от слънцето в детството си, тези, които прекарват много време на слънце или са изложени в кратък период от време, хората, които използват солариум, тези, които имат повече от 50 бенки, или в семейството им има някой, който е имал рак на кожата.

В рисковите фактори попада генетичната обремененост и годините, тъй като с течение на времето се натрупват негативни ефекти на радиация и влиянието на средата, но и рисковото поведение, каквито са процедурите в солариума. Кожата "помни" от 50 до 80 процента от общото увреждане от слънцето, абсорбира ги до 18 годишна възраст и затова е много важна защитата на децата и юношите от слънцето. Въпреки че не е точно установено колкото точно време е полезно да сте изложени на слънце, се смята, че от пет до тридесет минути на ден е достатъчно, за да се събере необходимото количество витамин D3, а престоят над това увеличава потенциалната поява на рак на кожата.

Прикачената таблица показва как изглеждат нормалните бенки и тези, заради които е добре да се консултираме с лекар.

Източник: За Жената.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари