Как да различим инсулт от мигрена?

2
Вижте какви са характерните симптоми на двете състояния
Вижте какви са характерните симптоми на двете състояния

Вижте какви са характерните симптоми на двете състояния

Силното главоболие може да е признак на различни заболявания. По-трудно е да се разграничат симптомите на мигрена от проявите на инсулт. Нека да поговорим за техните характеристики и да ви помогнем да определите разликата, пише За-жената.

Характеристики на мигрена и инсулт

Мигрената е първична форма на болка, която се появява епизодично. Придружава се от продължителни интензивни прояви. Това заболяване се превръща в изпитание за човек. Има проблеми със съня, работата, личния живот и почивката.

По-старото поколение е най-застрашено от инсулт: след 50 години. Мигрената пък е с по-слабо изразена възрастова предразположеност. От първичните му прояви страдат хора от 12 до 22 години. По време на мигренозен пристъп съдовете на твърдата мозъчна обвивка се разширяват. Болезнените усещания са по-често при тези, които имат повишена възбудимост на мозъчната кора.

Характерни симптоми на мигрена

Признаците включват гадене, което понякога се развива в повръщане. Възможно замаяност със загуба на ориентация в пространството и полусъзнание. Тялото става чувствително към ярка светлина, миризми и звуци. Има случаи, когато заболяването е придружено от лошо храносмилане: запек.

Типични симптоми на инсулт

Инсултът се проявява чрез остро нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, което възниква поради спиране или намаляване на храненето на клетките. Придружен от кръвоизлив в менингите. Има два вида: исхемичен и хеморагичен. В първия случай съдовете са запушени. Във втория: има кръвоизлив.

По време на атака човек изпитва и остро главоболие. Тук възникват диагностични трудности поради приликата с мигрената. Появява се гадене, което може да доведе до повръщане. Съзнанието се замъглява. За дълго време областта на лицето, ръцете и езика стават изтръпнали. Всеки десети пациент изпада в епилептичен припадък. Човек престава да усеща мускулна сила и тактилни усещания. Възможни са халюцинации. Характерът на проявите зависи от вида на инсулта.

Как да разпознаем инсулт и мигрена.

Основни разлики:

По време на мигренозен пристъп болката обикновено се усеща в областта на слепоочието от едната страна на главата. Има пулсиращ характер. Изтръпването на лицето спира в рамките на 30-60 минути.

При инсулт се наблюдава остро главоболие без видима причина. То настъпва с „изкривяване“ на половината лице: ъгълът на устните и клепачите падат. Пациентът практически не усеща ръцете или краката. Може да загуби съзнание или да изпадне в епилептичен припадък. Възниква внезапно увреждане или неразбиране на речта.

Не забравяйте, че при първите симптоми на инсулт при близки, трябва спешно да се обадите на линейка. Това ще помогне да се сведат до минимум последиците за здравето.

Ако установите, че имате мигрена, това ще помогне за облекчаване на симптомите: болкоуспокояващо на базата на ибупрофен или парацетамол, лека закуска, много течности, чаша кафе, почивка на тъмно място, студен компрес на челото или лек масаж .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари