На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт

0
България е на първо място по случаи на инсулт в ЕС
България е на първо място по случаи на инсулт в ЕС

Кои са първите симптоми?

България е на първо място по случаи на инсулт в ЕС. Годишно 45 хиляди души са засегнати от заболяването, като 5 хиляди от тях умират. Това се дължи на ненавременното диагностициране. Как това може да бъде предотвратено е основна тема на първия Национален конгрес по инсулта.

У нас на всеки 10 минути един човек получава инсулт. Причината: неточно диагностициране и закъсняло търсене на лекарска помощ.

"Първите симптоми, с които можем да разпознаем инсулт у нашия близък най-често, това е изкривяване на лицето, промяна в говора и слабост в едната или другата ръка. Това бързо разпознаване всъщност е първата крачка към по-бързата диагностика, по-бърз достъп на пациентите до специализирани центрове и реално по-успешно лечение", каза доц. Росен Калпачки, председател на "Българско дружество по инсулт", предаде БНТ.

При бърза реакция от страна на пациента - до 4 часа, може да бъде приложено ново, иновативно лечение - тромболиза.

"По-голямата част от инсултите се състоят в това, че кръвоносният съд, по който върви кръвта към мозъка, се запушва от тромб, от съсирек. Този съсирек, когато бъде премахнат, всъщност това е най-логичният начин да се възстанови кръвообращението и ако стане в първите часове, всъщност има почти пълно излекуване", обясни доц. Калпачки.

Освен първичното диагностициране и профилактика, важна част от възстановителния процес след инсулт е вторичната профилактика - рехабилитация, речева терапия.

"Все по-често са млади хората, които страдат от инсулт, а тези хора трябва да могат да се възвърнат в обществото, да ходят на работа, да могат да се грижат за своите деца. Трябва да се намери механизмът, по който болните от инсулт да имат право на тази рехабилитация", каза Дорина Добрева, председател на "Асоциация за инсулт и афазия".

За справянето с честите инсулти предстои да бъде разгледан вариантът за създаване на Национален регистър за инсулт, който да осъществява качествена инсултна помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари