Как да продължим образованието си в САЩ разясняваха в Регионална библиотека

0

Програмата „Образование в САЩ“ на комисия „Фулбрайт“ гостува в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

В Зала „Изкуство” пред ученици, родители и учители презентация направи Снежана Тенева, ръководител на дистанционната и консултантска секция на „Фулбрайт-България”.

Лекторката запозна най-напред аудиторията с основните параметри на инициативите, които „Фулбрайт” има по целия свят и онова, което фондацията прави в България след 1993 г., когато е отворен първият офис на организацията у нас. 

Оттогава до днес специалисти на „Фулбрайт” дават безплатни консултации на всички желаещи да учат в САЩ със стипендии в американски колежи и университети.

Основният акцент в лекцията беше специализираната система за подготовка на учениците от 8, 9,10, 11 и 12 клас за кандидатстване във висшите американски училища. По този повод Снежана Тенева подчерта:

„ Винаги най-напред ме питат за „Харвард” и това е, като че ли програмата максимум на повечето деца и родителите им. Специално искам да кажа, че всички пътища водят към „Харвард”, но не само към него, но и към останалите висши училища в САЩ. Тези пътища е добре да минат през напълно безплатните консултации на нашата организация „Фулбрайт”, което ще ви спести излишни усилия и ще ви гарантира максимален успех в класирането за стипендии на американското правителство през първата, най-важна година от следването”.

„Образование в САЩ” е безплатна методика, адаптирана за всички ученически възрасти. Тя е съобразена с особеностите на децата, които желаят да продължат успешно образованието си в американските колежи и университети.

Акцент в изложението на лекторката беше мотивацията на учениците за сполучлива адаптация към състезателния характер на кандидатстването за стипендии  и обучение в САЩ.

Изборът на желаещите да опитат късмета си и да изпробват състезателния си дух е много голям. В момента над 1000 американски висши училища предлагат стипендии на чуждестранни студенти.

В седем от тях  американското правителство е поело пълните стипендии, като те не са обвързана с финансовото състояние на кандидатите и на техните семейства.

Други 65 университета покриват финансовите потребности на студентите до размера на пълните им разходи за обучение. 125 висши училища дават стипендии над $20,000, а в още 25% от тази всеобхватна университетска мрежа има годишни стипендии над $10,000.

На срещата бяха зададени интересни въпроси, които се отнасяха до тестовете за езиковите познания на кандидатите, различните изисквания на учебните заведения към владеенето на американската или английската езикова норма.

Родителите и децата останаха доволни от презентацията, като благодариха на Русенската библиотека за проявената находчивост и подадената им ръка, заедно с комисия „Фурлбрайт”, в първите подстъпи по пътя към науката и висшите и училища отвъд океана.

Красноречиво доказателство за добрите практики в това отношение е фактът, че през 2014 г. чрез програмата „Образование в САЩ”  за своите американски университети със стипендии са заминали 24-ма български зрелостници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари