Как да избегнем появата на бели петна по доматите?

1
Става въпрос за така нар. "слънчев пригор"
Става въпрос за така нар. "слънчев пригор"

Става въпрос за така нар. "слънчев пригор"

Слънчевият пригор е състояние, често срещано при доматите и пипера, когато те са изложени директно на слънчевите лъчи в горещо време, пише „Телеграф“.

Състоянието причинява бледи бели или жълти петна върху плода, там, където слънчевото греене е най-интензивно. Слънчевият пригор се среща по-често върху зелени плодове, но може да засегне и зрели домати.

Състоянието се наблюдава, когато зреещият плод изведнъж бива изложен на директните слънчеви лъчи, често след като листата са премахнати заради заболяване.

При продължително излагане на силно слънце, повредата може да прогресира отвъд бледото обезцветяване и бързо да доведе до образуване на кожица като пергамент или хлътнали зони по плода. Може да започне да се развива черна плесен, ако плодът продължава да се разваля.

Съвети

Ето как да намалите до минимум риска от развитие на слънчев пригор:

Осигурете засенчване на плода. За да намалите риска от слънчев пригор по доматите и пипера, осигурете на плодовете засенчване, колкото е възможно по-дълго. Ако е необходимо преди узряване на плодовете да премахнете листната маса около тях, можете да осигурите изкуствена сянка чрез платнища или други способи.

Предотвратявайте разпространението на болести. За да не се стига изобщо до разпространението на заболявания, които засягат листната маса, засегнатите листа трябва да бъдат отстранявани своевременно. Важна профилактична мярка е никога да не поливате отгоре, а само в основата на растението. За целта въведете капково напояване или напояване с маркуч в основата на стъблото. По този начин ще предотвратите намокрянето на листата, което благоприятства развитието на заболявания.

Сложете мулч. Полагането на слой мулч под растенията с дебелина 2,5 сантиметра е необходимост. Мулчът има много преимущества в градината. Едно от тях е, че осигурява бариера срещу болести, които се прихващат от почвата чрез пръските кал върху растенията, особено върху най-долните листа. Така няма да е необходимо да махате част от листата, ако те бъдат засегнати от заболявания.

Използвайте органичен фунгицид. С цел превантивен контрол или за забавяне разпространението на гъбични или бактериални болести, които вече са налице, използвайте течен спрей с медсъдържащ органичен фунгицид. Този метод е позволен при органичното земеделие. С него не се лекуват вече засегнати от заболявания растения. Но се забавя или направо спира разпространението на болести.

Засадете сортове, резистентни на заболявания. Обмислете отглеждането на сортове, които са устойчиви на вертицилийно и фузарийно увяхване. Те са обозначени с V и F на етикета. Но имайте предвид, че резистентност не означава, че сортовете са напълно имунизирани срещу тези болести.

Внимавайте с колтученето. Има и причини за появяване на слънчев пригор, за които не можем да виним природата, а само себе си. Такава например е неправилното колтучене, което може да лиши растенията от голяма част от листната им маса.

Без риск

Ако плодовете на доматите вече започнат да показват признаци на узряване, обмислете дали не е по-добре да ги откъснете. Така ще елиминирате риска от слънчев пригор и други потенциални болести и състояния, като например напукването, ако плодовете стоят твърде дълго на корена. Прибирането на реколтата в тази критична точка, когато започва узряването, премахва тези рискове. Ако в тази фаза плодът е засегнат от слънчев пригор, той все още става за ядене, въпреки непривлекателния си външен вид. Просто откъснете домата и го сложете на място, където да узрее напълно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари