Ще поскъпне ли зеленчуковият разсад през тази година?

1
По-високите цени на водата, енергоносителите и торовете оскъпяват и разсада
По-високите цени на водата, енергоносителите и торовете оскъпяват и разсада

По-високите цени на водата, енергоносителите и торовете оскъпяват и разсада

В повечето области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други основни зеленчуци прогнозират поскъпване през тази година. Като причини посочват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които ползват за отопление на оранжериите, както и на горивата за превоза до пазара, предава БТА.

В опит за запазят клиентите си и да реализират цялата продукция, част от производителите планират да задържат цените на миналогодишното ниво, въпреки повишаването на разходите. „Не смеем да вдигаме цените, тъй като така натоварваме и без това притиснатите стопани“, коментира собственикът на оранжерия в Минерални бани, Хасковско Иван Тончев.

Някои стопани предпочитат сами да подготвят разсада като заделят семена от продукцията си. "Много е трудно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора покрай теб, които да ти помагат, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска много грижи. През два часа трябва да си в оранжерията. Ако е топло, трябва да го отвиеш, ако е студено, трябва да го завиеш“, разказа Елка Лунгова от русенското село Ряхово.

Поскъпване на разсада с 20 - 30% очакват в Разградско

Цените на разсада за домати, краставици и пипер ще са с около 20-30 % по-високи спрямо миналата година, каза Нихат Расим, собственик и управител на семейна фирма за производство на зеленчуци и семена в заветското село Брестовене. По думите му стойността на разсада е нормално да се увеличи заради повишението в цените на семената, торовете и електроенергията. „Семената, които купуваме сега за производството на разсад са с 50 на сто по-високи. Разбира се, много е важно и какъв сорт са“, обясни производителят. Според него разсад домати и краставици ще са около един лев за коренче, а пиперът ще е малко по-евтин. Наблюденията му са, че много хора през последните години предпочитат да си закупят готов разсад, спестявайки си процеса и чакането по подготовката му.

"Не се очаква драстично увеличение на цените на разсада", увери Сезгин Ефраим от кубратското село Звънарци. От 21 години производителят предлага на пазара основно разсади за домати, краставици, пипер и марули. "Стръкчетата са пикирани в кутийки от кисело мляко и няма да преболедуват засаждането", казва производителят, който отглежда растенията в домашна оранжерия в родното си село. По думите му, ако миналата година кофичка разсад домати се е предлагало на цена около един лев, краставиците - по 80 стотинки на коренче, то тази година повишението ще е с около 20 - 30 стотинки. "Неизбежно е да няма увеличение на цените на разсада заради повишението на разходите", коментира Сезгин Ефраим.

Според производител от Русенско не се очаква поскъпване на разсада тази година

„Много е трудно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора покрай теб, които да ти помагат, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска много грижи. През два часа трябва да си в оранжерията. Ако е топло, трябва да го отвиеш, ако е студено, трябва да го завиеш“, каза Елка Лунгова от русенското село Ряхово. От 30 години тя се занимава с производство на разсад и зеленчуци.

По думите ѝ тази година вероятно ще е последната, в която ще отглежда разсад и зеленчуци за продажба. Причината е, че конкуренцията е нелоялна, няма и работници. "До миналата година отглеждахме около 50 000 корена - домати, пипер, краставици. През тази година намалихме производството до една пета", обясни Лунгова.

Според нея разсадът няма да бъде по-скъп от миналата година. Тогава за около 1,00 - 1,20 лева се е продавал корен домат. Краставицата в кофичка е била около 1.,0 лева, като в нея има между два и четири корена. Пиперът - непикиран корен, се е продавал около 20 стотинки. "Така ще бъде и през тази година, ако не се налага да се отоплява оранжерията на ток. Много зависи от това дали март и април ще бъдат топли месеци или ще е студено. Ние ще започнем да продаваме разсад след 10 април тази година", обясни Лунгова.

С 20 - 30% по-скъп се очаква да е разсадът за на доматите в Силистренско

Земеделски производители от Силистренско казаха, че в региона се забелязва отлив от производството на най-ранния разсад заради високите цени на електрическата енергия.

През миналата година разсадът на доматите се продаваше на цена от един лев до 1,60 лева за различните сортове. Очакванията са, че тази година цената ще се увеличи с около 20 - 30%. Причината е в драстичното поскъпване на всички консумативи – семена, торф, амбалаж. Подобно ще е увеличението и при краставиците и пипера, а това ще доведе до по-скъпи зеленчуци на пазара.

Стопаните споделят, че очакват по-високите цени да откажат част от клиентите. Те обаче са категорични, че производството на разсад е специализирана дейност и е по-добре да се извършва от професионалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари