Къде в България се взимат най-високи заплати?

4
Най-високо средно месечно възнаграждение взимат в община Челопеч - 2 628 лева бруто, следват Козлодуй, Пирдоп и Раднево,
Най-високо средно месечно възнаграждение взимат в община Челопеч - 2 628 лева бруто, следват Козлодуй, Пирдоп и Раднево, Снимка: bTV

Малки общини с големи работодатели и около областните центрове са в топ 10 на местата с най-високи заплати в България

 Това показва проучване на Института за пазарна икономика, предаде bTV

Най-високо средно месечно възнаграждение взимат в община Челопеч - 2 628 лева бруто.

На второ място се нарежда Козлодуй, където средният месечен доход е над 2 300 лв., следван от Пирдоп и Раднево с малко над 1 900 лева.

Столична община е на пета позиция, а в топ 10 на общините с най-високи заплати са още Гълъбово, Девня, Елин Пелин, Панагюрище и Божурище, където средното възнаграждение е между 1500 -1800 лева.

Данните са от Института за пазарна икономика обхващат периода от 2015 г. до 2020 г.

“Водещи са малки общини с много силна индустрия или енергетика, тъй като в по-големите градове е доста по-трудно фокусирането на силни предприятия, които да доминират местната икономика. Докато в малките общини обикновено има един голям работодател, който ако има производство, успява да дава и големи заплати, като осигурява цялата заетост в общината", обясни Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Той добави, че на дъното на класацията са редица малки общини, предимно в Северозападна България, където средните заплати гравитират между около 800 - 900 лева месечно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари