Кабинетът скри цените на храните в Европа

2
Правителственият сайт вече не сравнява стойността на продуктите у нас и в ЕС
Правителственият сайт вече не сравнява стойността на продуктите у нас и в ЕС

Правителственият сайт вече не сравнява стойността на продуктите у нас и в ЕС

Литър олио е два пъти по-евтин в Германия, отколкото у нас, в Испания купуват млякото почти на половин цена, а доходите зад граница са в пъти по-високи от родните

През последния месец кабинетът окончателно скри цените на основните хранителни стоки в европейските държави Австрия, Германия, Хърватска, Гърция, Румъния, Чехия, Словения и Франция. В края на март тържествено и с обещания за преборване на спекулата от правителството пуснаха сайта www.foodprice.bg, в който обещаха на седмична база да актуализират информацията за цените на основните хранителни стоки у нас и в 8 европейски държави, за да могат потребителите да се ориентират дали у нас им дерат кожите, както и да се видят сами колко струват суровините, колко продуктите по борси и тържища, предлагани на едро, както и каква е крайната цена в магазините. И кой всъщност надува цените.

Добрите намерения на кабинета обаче вече повече от месец не се изпълняват, показва проверка на “Труд news”. Цените на основните хранителни продукти в избраните европейски държави като база за сравнение вече не се показват, а вместо това се публикува само данни дали съответната стока поскъпва или поевтинява. Което по никакъв начин не помага на потребителите да се ориентират дали плащат по-скъпо или по-евтино от европейците. Обществена тайна е, че хранителните стоки в Испания, Италия, Гърция, Турция и дори съседна Румъния струват значително по-евтино в сравнение с предлаганите стоки по магазините у нас, обясниха търговци, пожелали анонимност. В същото време доходите в тези страни са от 2 до 3 пъти по-високи от тези в България, което прави и покупателната способност значително по-висока на европейците дори и при подобни цени, коментираха експерти.

Млечните продукти са една от тези категории, в които разликата е най-голяма, видно е от различни сайтове, които сравняват потребителските цени в страни по целия свят като numbeo.com. Според данните в него за литър прясно мляко в Испания плащат 0,93 евроцента или приблизително 1,82 лева. За същия продукт в Германия плащат 1,08 евро или около 2,11 лева. В Румъния - 6,71 леи или около 2,63 лева, а в Италия 1,30 евро или 2,54 лева. У нас средната цена за страната на литър мляко е 3,34 лева по данни на правителствения сайт foodprice.bg. В област Пловдив средната цена на прясното мляко достига дори до 3,59 лева за литър.

Цената на килограм местно сирене (в Европа наричат и твърдите сирена като кашкавала сирене) в Германия е 12,18 евро или 23,82 лева, в Италия - 25,64 лева. В Гърция същият продукт струва средно 10,90 евро или 21,30 лева за килограм. В Румъния плащат 34,22 леи или 13,43 лева. Цената на един килограм кашкавал средно за страната е 28,19 лева за килограм, а на кравето сирене - 22,27 лева за килограм. Най-скъпо в магазините на дребно се продава кашкавалът в област Силистра - срещу 30,54 лева за килограм, а кравето сирене плащат най-скъпо в област Пловдив - 26,23 лв./кг.

Друг сайт, който сравнява цените на европейските стоки и дори публикува снимки от магазини - globalprice.info, показва че литър олио в момента в Германия струва 1,09 евро или около 2,13 лева за литър. В същото време средната цена на олиото у нас е 3,89 лева за литър, според правителствения сайт foodprice.bg. В област Ловеч цената му достига дори 4,15 лева за литър. В същия сайт можете да се уверите с очите си, че кравето масло в берлинските супермаркети може да бъде намерено срещу 1,79 евро за 250 грама или за 3,50 лева. В същото време средната цена на млечния продукт у нас е 6,84 лева за същото количество, показват данните във foodprice.bg. Цената на килограм домати, също в Берлин, е 1,49 евро за или 2,91 лева, докато в родните магазини доматите вече струва средно 3,57 лева за килограм.

При сравнение на цените на основните хранителни продукти и на покупателната способност на българите спрямо останалите европейски държави, става ясно защо от правителствения сайт реално изчезнаха цените на продуктите в избраните първоначално 8 държави от ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    Indianec v BG
    У нас и цените високи и качеството ниско, защото ни крадат (и наши, и техни). Ушите ни пищят от стрес, високо кръвно, болка и несправедливости, но ние мълчим угоднически, робски, глухо. Натикаха ни в резерват за диви животни и спокойно ни гледат агонията. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари