Изземат плажове в "Слънчев бряг"

0
Процедурата се стартира с решение на МС
Процедурата се стартира с решение на МС Снимка: БГНЕС

34 договора на плажове отдадени на концесии или под наем са изтекли.

За да гарантираме безпроблемното протичане на сезон 2017 г. е важно всички процедури, свързани с концесия или под наем да бъдат стартирани.

Това заяви на брифинг министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова в отговор на обвиненията от страна на БСП. Тя уточни, че голяма част от тях ще бъдат довършвани от служебния кабинет.

Още на 10-ти ноември е стартирано отдаването на концесия на осем плажа, тече и подготовката на още 6 плажа. Целта е на всички 34 плажа да бъде осигурен стопанин, посочи Ангелкова.
За нас е важно процедурите да стартират, за да може да се гарантира успешното протичане на лято.

Процедурата се стартира с решение на МС, заповед за назначаване на конкурсна комисия, в която участват експерти от четири ведомства, уточни тя. Процедурата и по осемте концесии не е приключила, уточни министърът в оставка.

Ангелкова заяви, че не участва в тези комисии, нито може да се меси по някакъв начин и се учудва на твърденията на БСП. Според нея всеки, който има съмнение за нарушение би трябвало да адресира тези съмнения в съда.
Тя попита БСП участва ли в тези процедури по концесия, оказват ли от БСП политически и икономически натиск върху администрацията и не изземват ли функциите на съда.

По важният въпрос, по думите й обаче, е дали оттук нататък от БСП смята да управляват държавата, нарушавайки закона.

По отношение на твърденията на БСП за плажа "Слънчев бряг Север" Ангелкова подчерта, че са го прекратили заради драстични нарушения. Тя обяви, че има решение на МС от 2015 г. за прекратяване на тази концесията, ако до 30-ти септември 2016 г. бъдат открити нарушения. При извършваните ежемесечни проверки от Министерство на туризма са констатирани нарушения, които водят до изпълнение на решението на МС от 2015 г. за прекратяване на концесията, заяви Ангелкова.

Тя посочи, че държавата стартира процедура по изземване на плажа, който е изключително държавна собственост. Ангелкова посочи, че въпросните концесионери на Слънчев бряг север системно нарушават задълженията по договор в момента отказват да предадат тази държавна собственост и използват частен съдебен изпълнител срещу държавата. Ангелкова попита БСП защитават ли ги.

"Трябва ли този плаж да остава неохраняем - ние сме предприели действия да обявим процедура под наем. Одобрява ли БСП тези техни действия?", попита на свой ред Ангелкова. Според нея, ако от БСП разполагат с данни за нарушения и имат съмнения, следва да отнесат спора до съда. "Всичко друго е подвеждане и манипулация и трупане на предизборни дивиденти", коментира тя.

Относно твърденията на БСП, че манекенка била финансистка в Министерство на туризма, министърът на туризма в оставка заяви: "Извинявам се много, но многообразието на българските имена дава възможност за съвпадение на имената. Редно е преди да се уронва престижа да се провери - очевидно от БСП и това не са направили, а отново се движим по линията - една жена ми каза", каза още тя.

Ние искаме да гарантираме безпроблемното протичане на сезон 2017-та. Ако не стартираме тези процедури след това ще бъдем обвинявана, че сме провалили сезон 2017- та, подчерта още веднъж министърът на туризма в оставка.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари