Изводи от изборите и какво да очакваме после

1
Бъдещата коалиция между ПП, БСП, ИТН, ДБ ще скърца и всеки момент някой може да събори правителството. Възможни са нови избори още след година
Бъдещата коалиция между ПП, БСП, ИТН, ДБ ще скърца и всеки момент някой може да събори правителството. Възможни са нови избори още след година Снимка: NOVA, стоп кадър

Победата на набързо учредената партия „Продължаваме промяната” изглежда изненадваща само спрямо социологическите проучвания

 Всички агенции даваха почти наполовина по-малко проценти за новата партия на двамата служебни министри, пише Иван Бакалов в E-vestnik

Всъщност няма нищо изненадващо. Избирателят видя в „Продължаваме промяната” (ПП) инструментът, с който да изчегърта Борисов. Така през юли видя същия инструмент в „Има такъв народ” (ИТН). Тогава партията на Слави Трифонов също спечели изборите, ГЕРБ пак водеше до края на изборния ден и когато дойдоха гласовете от чужбина, изостана с малко.

Сега разликата е над 3 процента повече от резултата на ГЕРБ, без още да са изброени протоколите от чужбина.

Ако се върне лентата назад, ще се види, че служебният кабинет след първите избори събра огромно одобрение и много хора се питаха – не може ли да остане този кабинет за постоянно. Именно защото започна да разравя далаверите на борисовото управление. И искаха да гласуват за министрите Кирил Петков, Асен Василев. Е, това стана. След втория злополучен избор през юли, двамата направиха партия и одобрението към тях преля в реални гласове.

Всъщност, неспособността на партиите анти-ГЕРБ да съставят правителство след изборите през април и юли даде допълнителен тласък на ПП. Получи се нещо като явяване на поправителен изпит за трети път. Още през април беше ясно, че правителство без ГЕРБ могат да направят само четирите партии – ИТН, БСП, „Демократична България” (ДБ) и „Изправи се България! Ние идваме!” (ИБНИ). Те двукратно не можаха и вината не е само на ИТН – започнаха едни уговорки, изчакване на мандати, тези не искали да подкрепят онези, пък онези искали с техния мандат и т. н., докато се стигне до рекордните трети парламентарни избори в рамките на 8 месеца. Новата партия ПП показва още от създаването си по-голяма конструктивност, компетентност и потенциал за управлението в сравнение с ДБ, БСП, ИТН, ИБНИ.

Сега резултатът е следният (според паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл”) – ПП с 69 депутати, плюс ИТН с 24 депутати, плюс ДБ със 17 депутати не могат да направят правителство. Отново не е възможно да стане правителство без БСП. ПП даде да се разбере, че ще преговарят с БСП. Ако другите две партии или някоя от тях не иска, това означава нови избори или правителство с втория мандат – на ГЕРБ, които ще имат 60 депутати.

Всъщност, нов провал в съставянето на правителство на тези нови партии плюс БСП ще е равносилно те вкупом да се самоубият. Видя се какво стана с ИТН, които сега останаха с твърдия си електорат, след като отнесоха основната вина за липсата на правителство след изборите през юли. Сега при провал на тези партии, с всички тях ще се случи нещо подобно.

„Възраждане”, която влиза в парламента с 13 депутати, е твърде радикална, остава извън сметката, не се знае какво може да подкрепи.

Другата опасност е ниската политическа култура и липсата на опит в широки коалиции. Тук не е Германия, където две партии съперници, левица и десница, да съставят дългогодишна непоклатима коалиция. Бъдещата коалиция между ПП, БСП, ИТН, ДБ ще скърца и всеки момент някой може да събори правителството. Възможни са нови избори още след година, предвид тежките задачи в сегашната кризисна обстановка.

Тези избори обаче окончателно изхвърлят Борисов от управлението и слагат начало на ликвидирането на неговата фасадна демокрация и корумпиран модел на управление.

Новите партии имат воля да сменят главния прокурор, който е последното убежище и чадър за Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари