Извънредна проверка на питейната вода в Русе

1
Регионална здравна инспекция – Русе извърши държавен здравен контрол /мониторинг/ на качеството на питейните води
Регионална здравна инспекция – Русе извърши държавен здравен контрол /мониторинг/ на качеството на питейните води

В периода 01.04.2017г. – 28.04.2017г. Регионална здравна инспекция – Русе извърши държавен здравен контрол /мониторинг/ на качеството на питейните води в Русенска област.

Населени места с въведено режимно водоподаване в региона няма. По химични и по микробиологични показатели са извършени изследвания през периода 01.04.2017г. – 28.04.2017г. в 23 населени места. 58 са изследваните проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места, по показателите, включени в постоянния мониторинг. В това число 29 попадат проби по микробиологични показатели и 29 проби по химични показатели.

От тях не отговарят на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по химични показатели 10 броя проби, като почти всички от тях са по индикаторния показател „остатъчен свободен хлор”. По микробиологични показатели няма неотговарящи проби.

8 са изследваните проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места, по показателите, включени в периодичния мониторинг. В това число са 4 проби по микробиологични показатели и 4 проби по химични показатели. От тях по микробиологични показатели няма неотговарящи на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели проби. По химични показатели при 1 проба е установено отклонение по индикаторния показател „остатъчен свободен хлор”. Става дума за района на Долна Студена. През април 2017г. няма изследвани проби от местните чешми.

В Русенска област няма разкрити и регистрирани действащи минерални водоизточници.

Брой на регистрираните случаи на чревни заболявания за периода от 01.04.17г.до 27.04.17г.:

общо 64 случая, от тях:

– Гастроентероколити – 42 случая;

– Ротавирусни ентерити – 15 случая;

– Салмонелоза – 1 случай;

– Колиентерит – 2 случая;

– Кампилобактериоза – 1 случай;

– Вирусен хепатит – 3 случая, от които 1сл.от тип А и 2 случая от тип Е.

Всички изброени случаи са в неорганизирани колективи – засягат отделни, единични лица, а не са „епидемичен взрив” в организиран колектив. За трите случая на хепатит – от тип А и от тип Е – не е доказана връзка с консумация на вода.

Издадени и връчени са от органите на държавния здравен контрол – отд.”ДЗК при РЗИ Русе 6 предписания до обществения воден оператор за Русенска област – „ВиК Русе” ООД, за предприемане на съответни мерки, във връзка с установените отклонения н качеството на питейната вода в ЗВ № 2, 9, 11-12, 34-36, 43-45. От страна на ВиК Русе е представен писмен доклад за предприетите мерки, както и резултати от взети нови, контролни проби от водите за анализ; пробите отговарят на изискванията на Наредба № 9.

– от отд. „ПЕК” (противоепидемичен контрол) при РЗИ е извършено епидемиологично проучване по всеки от цитираните 64 случая на чревни заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари