Изумително е как се тиражира една ЛЪЖА

2
Налага се в мозъците ни с цялата мощ на публичната, обществената и държавна машина
Налага се в мозъците ни с цялата мощ на публичната, обществената и държавна машина

КОГАТО ОТГОВОРНОСТТА Е ОСНОВНО НА ГЕРБ

Понятията НАДВЗЕТИ И … НАДПЛАТЕНИ??? суми от бюджета се приравняват

При подмяна на правилните термини с условни или с насочващи в друга посока, за да елиминираш своята отговорност, погледнато от страни е просто ИЗМАМА.

Изумително е как се тиражира една НЕИСТИНА (ЛЪЖА). Тиражира се и се налага в мозъците ни с цялата мощ на публичната, обществената и държавна машина. Надвзетите от партиите пари за субсидии са …. Така повтарят вече 24 часа всички информационни агенции. Понятието се измести дори и в онези, които в първия момент казаха НАДПЛАТЕНИ.

Питам се, как партиите НАДВЗЕХА полагащото им се? Ако е така, то кой позволи всяка партия да си навзема пари от бюджета. И защо имаме финансов министър, защо ни е министерство на финансите, след като всеки, който има право да получава пари от публичните финанси, може да си взема, може да си навзема…

Много точно пред bTV проф. Христина Вучева – икономист и финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова, дефинира случилото се „Субсидиите за партиите са били надплатени заради административна инертност и липса на професионализъм”

И още нещо от казаното от проф. Вучева : „Това не може да оправдае никого, защото тъкмо бюджетната сфера е мястото, където трябва да се извършва много съществен контрол и той институционално е предвиден.” Както и че „У нас се нарушават закони. В бюджета не се харчат 38 милиона, а 38 милиарда. Затова е важно да се спазват законите. Никой не прави разчет.

Никой не търси сметка. Бюджетът се нарушава за да се прави пиар“

Законът е ИМПЕРАТИВНО ясен: Финансовият министър отговаря за методиката на плащане и отчитане. Чл. 27. (2) от Закона за политическите партии гласи: „Начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите.”

И тук въпросът е основно към журналистическата гилдия: ЗАЩО НЕ ЗАДАВАТЕ ПРАВИЛНИТЕ ВЪПРОСИ? Защо манипулирате всички нас, настройвайки ни срещу партиите, като оправдавате ВИНОВНОТО ЛИЦЕ и обвинявате онези, които засякоха „грешката” или може би престъплението? Защо толкова лесно се съгласявате да участвате в онова към което вече ни връщат – ЕДНА ПАРТИЯ, ЕДИН ЧОВЕК, ЕДИН ЧЛЕН ПЪВИ…?

Защото ако някой има смелост да зададе на финансовия министър само два въпроса, посоката на разговор ще има симсъл за всички, а не само за управляващите. А тези въпроса са само два:

Какви суми са ПОЛУЧИЛИ със санкцията на управляващия бюджета Министър на финансите всяка година от 2011 /защото финансите на ГЕРБ посочват, че от тази година насам все така се изчисляват и плащат субсидиите/до сега и на коя дата? Но отговора да е по партии, по единични плащания, а не общо? И вторият: Кой е бил Министър на финансите при тези плащания /ИЛИ НАДПЛАЩАНИЯ/? Като отговора на втория може да се провери след отговора на първия от всеки само по информация от публичните регистри.

Само така, ние, простите ползватели на медии и други информационни формирования, ще може да преценим КОЙ, КОГА И КАК Е НАРУШИЛ ЗАКОНА. И коя информация е истина или както в последно време наричаме лъжата – фалшива информация.

Защото не е достатъчно Върховната административна прокуратура (ВАП) да сезира министъра на финансите Владислав Горанов, Сметната палата и Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Нещо повече, това по мое скромно мнение на неспециалист е недостатъчно, това е изместване на проблема, това е предварително ОПРАВДАВАНЕ на виновните лица. Защото нарушението /престъплението/ не е извършено САМО от един министър.

Колко е сериозен въпросът можем само да предполагаме, защото паническите реакции на ГЕРБ за промяна на закона са само индикация, а предложението за финансиране от 1 лев е само за изместване на акцента и търсене на подкрепа в онези, които виждат въпроса само на повърхността.
Специалистите съветват да се търси отговор на въпроса в понятията „разпореждане в чужда полза… без правно основание”. Е ако е така, то тогава въпросът за точно НАДПЛАТЕНИТЕ суми в полза на всяка партия, за всяка година наистина е на дневен ред!

За съжаление, не виждам този ясен и категоричен въпрос поставен дори и от т.н. опозиция. По скоро отново е налице опит на всички в този парламент за публично експлоатиране на проблема егоистично, в своя полза.

ОТНОВО, при това днес, оценката на Европа за корупцията във високите етажи на властта по отношение на нас, е унищожителна. И отговорът на днешните управляващи, ОТНОВО, пак днес е: „друг е виновен…”!

Любо КОЛЬОВСКИ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари