Изследователи: Срив на реколтите в световен мащаб заплашва със скок на цените

0
Рисковете от провал на реколтата в няколко световни стопанства са били подценени, смята Кай Корнхубер
Рисковете от провал на реколтата в няколко световни стопанства са били подценени, смята Кай Корнхубер

Рисковете от провал на реколтата в няколко световни стопанства са били подценени, смята Кай Корнхубер

Ново проучване, което според изследователи трябва да бъде "предупредителен сигнал" за заплахата, която изменението на климата представлява за хранителните ни системи, показва, че рисковете от провал на реколтата в няколко световни стопанства са били подценени.

Производството на храни е едновременно основен източник на емисии, причиняващи затопляне на планетата, и е силно изложено на въздействието на климатичните промени, като климатичните модели и моделите на културите се използват, за да се установи какви биха могли да бъдат последиците от затоплянето на света.

В новото изследване, публикувано в Nature Communications и цитирано от БГНЕС, изследователи от Съединените щати и Германия разглеждат вероятността няколко основни региона за производство на храни да пострадат едновременно от ниски добиви. Тези събития могат да доведат до скок на цените, продоволствена несигурност и дори до граждански вълнения, казва водещият автор Кай Корнхубер, изследовател от Колумбийския университет и Германския съвет за външни отношения.

С "увеличаването на концентрацията на парниковите газове навлизаме в тези неизследвани води, в които ни е трудно да имаме наистина точна представа с какъв тип екстремни явления ще се сблъскаме", каза той пред АФП."Ние показваме, че тези видове съпътстващи събития наистина са до голяма степен подценени".

В проучването са разгледани данни от наблюдения и климатични модели за периода 1960-2014 г., а след това и прогнози за 2045-2099 г.

Изследователите първо разгледали въздействието на въздушните течения, които определят метеорологичните модели в много от най-важните региони за производство на култури в света. Те установили, че струйното течение, протичащо под формата на големи вълни, оказва особено значително въздействие върху ключови селскостопански региони в Северна Америка, Източна Европа и Източна Азия, като намалението на реколтата достига до 7%.

Изследователите установяват също така, че това е било свързано с едновременни неуспехи на реколтата в миналото.

Пример за това е 2010 г., когато колебанията на реактивното течение са свързани както с екстремни горещини в някои части на Русия, така и с опустошителни наводнения в Пакистан, които са нанесли щети на реколтата, казва Корнхубер.

Проучването разглежда и доколко добре компютърните модели оценяват тези рискове и установява, че макар да показват добре атмосферното движение на струйното течение, те подценяват мащаба на екстремните явления, които то предизвиква на земята.

Корнхубер заяви, че проучването трябва да бъде "сигнал за събуждане по отношение на нашите несигурности" за въздействието на изменението на климата върху хранителния сектор, с по-чести и интензивни екстремни метеорологични явления и все по-сложни комбинации от екстремни явления.

"Трябва да сме подготвени за тези видове сложни климатични рискове в бъдеще, а моделите в момента изглежда не отразяват това", каза той.

В понеделник ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк предупреди за "наистина ужасяващо" антиутопично бъдеще на глад и страдание, тъй като екстремните явления, предизвикани от изменението на климата, засягат посевите, добитъка и важни екосистеми.

По време на дебат в ООН относно правото на храна той заяви, че през 2021 г. повече от 828 милиона души ще страдат от глад, а изменението на климата може да увеличи този брой с 80 милиона до средата на века, и упрекна световните лидери в краткосрочно мислене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    джони
    Аз съм на трюфели, омари и пури.
  • 4
    1
    фена на Путин
    Раша и юкрейн имат най-много зърно. Факт. Тъй като юкрейн е на път да се превърне в Раша, се очертава, че западните педерасти ще трябва да търсят начин как поднесат своите извинения на Раша, за озлобеното и неоправдано русофобие. Иначе рискуват глад сред населението на собствените си страни в съвсем обозримо бъдеще. Ще трябва да се молят на Раша за толкова много неща, които зверски няма да им достигат. Ще бъде много интересно, защото Путин не си пада по педерастията, а трябва всичкото педераст да му кляка на килимчето.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари