Русия планира да изнесе милиони тонове зърно

0
Тазгодишната реколта на пшеница в Русия възлиза на почти 99 милиона тона
Тазгодишната реколта на пшеница в Русия възлиза на почти 99 милиона тона

Тазгодишната реколта на пшеница в Русия възлиза на почти 99 милиона тона

След рекордните добиви от тазгодишната реколта, Русия планира да изнесе повече от 65 милиона тона зърно. Това е съобщил министърът на селското стопанство на Русия Дмитрий Патрушев, цитиран от ДПА и БТА.

С реколта от над 151 милиона тона зърнени и бобови култури през сезон 2023-24, в това число почти 99 милиона тона пшеница, Русия ще може да покрие вътрешните си нужди и да изпрати рекордни количества за "чуждестранни партньори", е заявил руският министър. Страната приключи предходния сезон с рекорден износ от 60 милиона тона.

През настоящия сезон Русия вече е постигнала втори по големина добив на зърно в историята си. Производството на различни други земеделски продукти като ориз и картофи също се е увеличило през 2023 г., според Патрушев.

Земеделският сектор в Русия беше обект на редица санкции от началото на войната в Украйна.

Правителството в Киев обвинява руските власти, че са откраднали украинско зърно на стойност 1 милиард долара след началото на инвазията.

Междувременно земеделското министерство на Украйна съобщи, че към края на ноември по време на сеитбената кампания в Украйна са засети почти 5 милиона хектара зимни култури, предаде Укринформ.

В изявление на украинското министерство се посочва, че "зимните култури са засети на 4,8 млн. хектара, в това число 4,2 млн. хектара пшеница, 559 000 хектара ечемик и 77 200 хектара ръж".

Общата площ на засетите зимни култури в Украйна е почти колкото засятата площ през същия период на миналата година, твърдят украинските власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари