Плодовете може да се окажат лукс за гърците това лято

0
Черешите на пазара се продават за 7 евро за килограм
Черешите на пазара се продават за 7 евро за килограм

Основна причина за покачването в цените е слабата продукция заради неблагоприятни климатични промени

Похапването на летни плодове в Гърция вероятно ще е лукс през топлия сезон тази година, посочва гръцкото икономическо издание „Икономикос тахидромос“. Продукцията на много места е намаляла и плодовете са скъпи, отбелязва медията, предава БТА.

Наблюдава се забележимо нарастване на ценовия марж по пътя от полето до магазините.

Ако черешите тръгват от полето на цена от 2,20 – 2,50 евро за килограм, на пазара те се продават на 5 – 6,90 евро, а в супермаркетите цената им скача до 6 – 7,50 евро.

След брането кайсиите в южната ни съседка вървят на около 70 цента, но на щандовете възлизат на от 2 до 4 евро килото.

Дините тръгват от нивите на 30 до 90 цента за килограм и достигат до 1,40 – 1,55 евро по магазините.

Нектарините и прасковите започват съответно от 75 и 65 цента по полето и килограмът им се покачва до 4 – 4,50 и 3 – 3,50 евро, като цената им по пазарите е около 2 – 2,5 евро.

Основна причина за покачването в цените е слабата продукция заради неблагоприятни климатични промени.

В района на Коринтия например, в Североизточен Пелопонес, производството на кайсии е намаляло с 40 до 50 процента, тъй като зимата е била твърде топла, а кайсиевите дървета се нуждаят от ниски температури за известен период.

Прасковите и нектарините от друга страна страдат от силните дъждове в региона на Централна Македония в Северна Гърция.

Катастрофални са щетите за ранните сортове череши в района на Пела, Северна Гърция, където продукцията е 100 процента съсипана. Земеделците там се надяват на плодородие при по-късните сортове. Тъй като към момента намирането на череши е слабо, те се превръщат в рядкост, а търсене по традиция има, което вдига цената.

Не особено благоприятно е и състоянието на дините в Североизточен Пелопонес, в района на Илия, където се наблюдава слаб интерес към дините от страна на чуждестранни търговци, а поради температурни колебания производството им е намаляло от 8 – 9 тона на 5 – 6 тона от декар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари