Изненадващи храни, в които се крие солта

0
Организмът се нуждае от натрий, но ежедневно той получава повече от необходимото му количество
Организмът се нуждае от натрий, но ежедневно той получава повече от необходимото му количество

Организмът се нуждае от натрий, но ежедневно той получава повече от необходимото му количество, а това има своите негативни последици върху здравето. От данните на проучвания става ясно, че намаляване консумацията на сол може да предотврати инсулт, сърдечен пристъп и сърдечна недостатъчност.

Избягването на чипса и осолените фъстъци може да не бъде достатъчно за тази цел. Кои храни от ежедневието крият високи количества сол?

Обработено сирене

Обработеното сирене може да се окаже сред най-големите заплахи по отношение на солта. Само едно кубче сирене чедър съдържа около 105 мг натрий. Сред най-солените видове са синьо сирене и фета.

Зърнени закуски

В някои от зърнените закуски се съдържат по-големи количества сол, отколкото в тортила чипса. В количеството от само една чаша зърнена закуска може да се открие около 206 мг натрий.

Зеленчукови сокове

Не е препоръчително да се прекалява с консумацията им, тъй като може да съдържа високи количества натрий. В една голяма чаша зеленчуков сок могат да се открият 289 мг от елемента, което е около 10% от препоръчителното дневно количество.

Доматен сос

Добавената захар в тези продукти може да прикрие съдържанието на сол, но то всъщност е значително високо. Натриевият нитрит е често срещана съставка, която помага за консервиране на пюрето.

Питките

Те се считат за здравословни, особено когато са пълнозърнести. Освен фибрите, които съдържат, в тях се откриват и високи количества натрий – около 284 мг за всяка питка. 

Тестени храни

Изделия като мъфини, торти и палачинки съдържат бакпулвер или сода за хляб, в които може да има около 480 мг за количеството от една чаена лъжичка. Така освен всички излишни калории, получаваме и допълнително натрий.

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари