Изложба, посветена на живота и делото на Патриарх Неофит откриват в Русе

0
Снимки и документи от Държавния архив показват дейността на Неофит като Русенски митрополит
Снимки и документи от Държавния архив показват дейността на Неофит като Русенски митрополит

Снимки и документи от Държавния архив показват дейността на Неофит като Русенски митрополит

Днес от 18:00 часа в Русенската художествена галерия на ул. „Борисова“ 39 ще бъде представена изложба, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Патриарх Неофит по времето, когато той беше действащ русенски митрополит. Инициативата е по предложение на заместник областния управител Георги Георгиев и тя се реализира от Областна администрацияРусе, Държавен архивРусе и Художествена галерия – Русе. Инициативата се осъществява и с подкрепата на доц. д-р Йордан Дойчинов от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 19 март и тя включва снимки и документи от фонда на Държавния архив в града.

Изложбата е разположена в рамките на пространството на експозицията „Иконата преди и сега“, която е една от трите постоянни експозиции в Русенската галерия. Тя съществува от 2004 г. и е получила е личната благословия на дядо Неофит. Изложбата съдържа икони, създадени в периода XVІІ – ХХ век. Три от тях са от фонда на галерията. Останалите тридесет и пет са предоставени от Русенската митрополия и са част от стария иконостас на църквата „Св. Георги”. Експозицията e допълнена с творби на съвременни русенски художници, интерпретиращи идеята за „въображаемия храм”.

На събитието се предвижда да присъстват заместник областният управител Георги Георгиев, кметът на Община Русе Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари