Избран е трети терен за загробване на свинете от Караманово

0
Първото и второто място не бяха одобрени от местните жители
Първото и второто място не бяха одобрени от местните жители Видео: БНТ

Днес ще бъде определено ново място за загробване на животните от свинекомплекса в русенското село Караманово, където беше установена Африканска чума по свинете.

Безопасно ли е за природата и конкретно за питейната вода загробването на хиляди трупове? Това е тревогата на местните хора, която, както каза, измества фокуса на проблема. Около 4500 животни трябва да се заровят тук, където наблизо има извор, предава БНТ. Хората дори са спрели машините да копаят.

Според кмета на Караманово Бисер Блажев вече е определен нов терен и се очаква само становище от басейнова дирекция за наличие на подпочвени води, за да започне загробването на животните. Това може да стане още днес до обед.

Д-р Георги Дяков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Русе: "Теренът е определен по съответния ред и не е имало проблем, но се създаде обществено напрежение и затова трябваше да се определи нов. Това затруднява нашите действия, но ще се съобразим."

Второто място също не е харесано - този път от собственика на свинекомплекса, тъй като е стръмно и не може с машини да се докарват животните, затова е избран трети терен, съобщи кметът.

Според Блажев в Караманово и в околните села не е останало нито едно домашно прасе.

Бисер Блажев, кмет на Караманово: "Всички домашни прасета в региона са убити. Остана само свинекомплексът".

Четвърти пореден свинекомплекс в русенско е заразен – в Караманово с 4500 свине. Около 80 000 животни се унищожават. Оцелява само Юделник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари