Иво Инджев: Наричам Митрофанова "местната Мария Захарова"

0
Тя си присвоява функцията да говори от името на българите, което виждаме и при Захарова, уточни журналистът
Тя си присвоява функцията да говори от името на българите, което виждаме и при Захарова, уточни журналистът Снимка: ivo.bg

Тя си присвоява функцията да говори от името на българите, което виждаме и при Захарова, уточни журналистът

Новото дипломатическо напрежение по оста София - Москва има различни аспекти. Единият от тях – оказа се, че България е повече член на евроатлантическата общност, отколкото старите държави в това отношение като Гърция и Турция. Това коментира в предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ журналистът Иво Инджев.

Според него е любопитно, че в Русия този скандал не отекна кой знае колко много.

"Изглежда, че там започнаха да свикват, че България не е тази, която те очакват – вечно благодарна по исторически причини държава, която е длъжна да прави изключения за Русия при всякакви обстоятелства. Вече са свикнали, че това се е променило. България е част от Западния свят и това си пролича от този инцидент“, обясни журналистът.

Иво Инджев определи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, която и този път беше част от напрежението, като скандална фигура.

"В една нормална държава за изказване, подобно на това на Захарова, един чиновник като нея, защото тя употреби тази формулировка по отношение на хората, които са взели решението в София да спрат самолета на Лавров заради нея, вероятно веднага би бил освободен. Не мога да спекулирам какви са личните ѝ качества и причини, заради които я държат на тази позиция при всичките ѝ скандални изпълнения. Очевидно не я сменят по простата причина, че там режимът не се сменя. След като няма истинска демокрация, властите не се опасяват, че тя е навредила на имиджа им с това, че се е накарала на сънародниците и ги обявила за "крепостни селяни“, коментира още той.

Инджев направи и сравнение между говорителят на руското външно министерство и посланикът на Русия у нас: "Наричам Елеонора Митрофанова "местната Мария Захарова“. Тя си присвоява функцията да говори от името на българите, което виждаме и при Захарова“.

Според него българските власти трябва да направят крачка по отношение на присъствието на Митрофанова в София, тъй като тя се е доказала като вредни за отношенията между България и Русия, които и без това "висят на косъм“.

Според Иво Инджев след случилото се през изминалата седмица едва ли ще има ответни действия от страна на Русия.

Присъствието на Сергей Лавров в Скопие е откровен гаф на македонските власти, смята журналистът. По думите му Лавров и Захарова най-вероятно съжаляват, че "са се натрапили в Северна Македония“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Георги Марков
    Питам гърците: Защо пуснахте Лавров да лети над вас? Стара членка на НАТО и ЕС сте, а сега путинисти станахте!? Не сме дупедавци, викат, за някакво международно право говорят. История имали - на два пъти руснаците им помагали за независимост. Премиерът им не бил от химическа лаборатория, а от славен политически род. Не щели да се харесват на американците повече, отколкото са харесвани. Питах и турците защо са пуснали Лавров, щели на ДПС да кажат. Разбрах, че Лавров е плакал, дето не е летял над България... Не знам дали ще го преживее...
  • 7
    6
    въпрос
    ИИ не беше ли някакъв агент по времето на соца, а сега обърна палачинката?
  • 8
    5
    откровен глупак
    Ивайло, добре ли си? Кахърен ми се видиш!
  • 7
    4
    представям си
    агент Ивайло в дебат със Захарова, казвам с нея, щото с Лавров чак не мога да си го представя!
  • 11
    3
    фена на Путин
    То и вие отдаааавна сте си присвоили тази функция и говорите в полза на сащ от името на целия Български народ, който народ иска да ви бие с желязо по тиквите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари