Иван Звездев: Инфлацията в кухнята може да се пребори

0
Нашите баби не са яли домати през зимата и не са страдали, казва известният кулинар
Нашите баби не са яли домати през зимата и не са страдали, казва известният кулинар Снимка: Facebook

Нашите баби не са яли домати през зимата и не са страдали, казва известният кулинар

Г-н Звездев, свидетели сме на много висока инфлация. Вие самият какво готвите у дома през последните месеци?

- У дома яйцата почти ги спряхме, няма смисъл от тях. Установих, че една мусака без яйце е също толкова вкусна и не си губи чара. Всъщност яйцето помага единствено да стане малко по-пухкава. Също така използвам повече извара вместо сирене. Трудно е да се замени напълно, но установих, че баницата е много по-хубава със спанак, лапад, много малко сирене и едно яйце вместо пет-шест. Кашкавал пък изобщо не съм ползвал, защото наистина тази цена не ми се струва каквато трябва да е, казва популярният кулинар в интервю за България Днес.

- Имате ли рецепта как да преборим инфлацията в кухнята?

- Има няколко полезни трика. Например, когато човек си прави кюфтета, може спокойно да сложи в половин килограм кайма и един-два настъргани сварени картофа. По този начин сместа става 700 г. Може и едно към едно. Аз съм си правил така и стават много вкусни, донякъде и по-нискокалорични, защото каймата е мазна. Яйцата могат да се пропуснат в почти всички ястия. Супата без проблем може да се приготвя без застройка. За пролетните чорби, които традиционно се правят с кисело мляко и яйца, може да се сложи малко лимонов сок вместо мляко, а за сгъстяване - шепа грис или да се запържи стар хляб, който се мачка на пюре заедно с бульона.

- Кои са най-икономичните храни, които може да си приготвим у дома?

- Хубавото е, че рибата поевтиня доста в някои магазини. В момента има риба, която е на 12-13 лв., а това е много добре в сравнение със сиренето, което върви по 20 лв./кг или кашкавала за 30 лв./кг. Затова минаваме на риба. Тя стана по-достъпна. Хубавото е и че любимото на българина свинско месо задържа цената си и не поскъпна толкова много. Не знам защо пилешкото вдигна толкова цената си, но може да минем и без него.

- Доматите и краставиците също държат висока цена, а знаем, че една от любимите салати у нас е шопската. С какво да я заменим?

- Тази истерия за шопската салата не я разбирам. Доматите и краставиците са като черешите. Защо никой не се сърди, че черешите са 100 лв. през февруари-март? Домати и краставици се ядат три-четири месеца в годината - от юни до септември. През останалото време си имаме други зеленчуци. Нашите баби не са яли домати през зимата и не са страдали. Пък и тези домати, които не са в сезона, не са никакви домати. Те са някаква хибридна разновидност на това, което за мен е представата за домат. Така че аз не страдам за шопската салата, защото нейното място на масата е през лятото. Листните салати са напълно достъпни в момента. Например спанак, полят с лимон, кисело мляко и малко крутони става много полезна и освежаваща салата.

- А как да пазаруваме по-изгодно в магазина?

- За това мога да дам един трик, който прилагаме с моите съседи. В месеца един път някой от нас отива до борсата и от там купува сирене за по 11 лв./кг. Като се съберем четири семейства, спестяваме доста пари, защото от там могат да се купят наистина изгодни продукти. Горе-долу стотина лева успява да спести всяко семейство. Покрай високите цени на тока също открих, че не е нужно да се подгрява фурната предварително. При едно подгряване от 15-20 мин. харчим около 60-70 ст. Това си е една връзка репички. Няма никакъв проблем храната да се сложи в студена фурна, дори става по-вкусна.

- От какво друго може да спестим?

- Всеки може на годишна база да си спести едни 200-300 лв. от подправки. Взима си сандъче или кофичка от кисело мляко, пръст и семена на копър, магданоз, босилек. Усилията са минимални. Дори, ако имате деца, може да им дадете на тях тази задача, много се забавляват на този открит урок по биология. Така хем винаги имаш прясна подправка, хем си спестяваш пари. Иначе една връзка магданоз е минимум 1,50 лв. в магазина. Пък и тя увяхва за един-два дена. Специфичното на копъра и магданоза е, че трябва да се подрязват периодично, за да не цъфтят. След това може да се замразят във фризера. Ще споделя нещо много хитро. След като ги наситните, ги сложете във форма за лед и полейте с вода. Това е най-доброто съхранение. В края на готвенето - ето ви 2-3 кубчета ароматна подправка. Това са все дребни детайли, който мисля, че са полезни. Може да си комбинирате подправки във формичката за лед - целина, магданоз, копър, девесил, розмарин. Кой каквото обича. Друг полезен съвет е, както споменах по-рано - сиренето може да се замени с извара. По този начин баницата не губи от чара си. Това може да правим, докато чакаме да отмине кризата.

- Кои са хитрините, които всеки домакин трябва да знае и да прилага у дома?

- Нещо много практично е, ако човек излезе сред природата и си набави храна от там. Коприва поне в околностите на София има в изобилие, див чесън също. Късаш си в по-големи количества и си носиш у дома. Хем се разхождаш за здраве, хем имаш безплатна и изключително силна храна. Има доста неща, но трябва да се потрудиш. Ако лежиш, няма как да ти бъде евтино. За хората, които обичат таратор, понеже киселото мляко много поскъпна, мога да ги посъветвам да го разреждат с газирана вода. Става чудесна супа.

- Една от най-важните титли, които придобихте наскоро, е тази на дядо. Как се чувствате в тази роля?

- Радостен и весел. Появата на нов българин винаги дава много заряд. Определено дава изключителна сила и енергия. Когато виждаш как бебенцето открива света всеки ден и всичко му е интересно, включително и това, че има ръка например, това е прекрасно и не може да се опише с думи. Пожелавам го на всеки.

- Решили ли сте вече какво ще приготвяте на внука си Тервел, когато започне захранването му?

- Разбира се! Ще го захраним по правилата, от шестия месец. Ще започнем с малко пюре от картоф, морков. Много е важно да не му се дава никаква сол, защото на децата до 3-4 години изобщо не са им развити бъбреците. Затова родителите трябва да знаят, че на детето се готви отделно. Когато правите спаначена супа например, не я овкусявайте. Отделете първо за бебето и пасирайте, а останалата част овкусете след това. В днешно време е много лесно да се гледат деца. Има толкова уреди, които готвят сами и улесняват процеса.

Икономична рецепта за таратор с коприва

Необходими продукти:

80 г коприва - две шепи

1/2 кофичка кисело мляко- 200 г

малко газирана вода

2 ск. чесън

1 с.л. зехтин

сол на вкус

4 стръка копър

Взимате коприва и я стривате в саханчето със сол или я попарвате във вряла вода. Към нея прибавяте чесъна, киселото мляко, малко газирана вода, копър и по желание зехтин или олио. Разбърквате и сервирате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари