Иван Хиновски: Между 30 и 50% покачване на цените на газа наесен

0

Енергийният експерт нарече ИТН ключ към правителството

Между 30 и 50% покачване на цените на газа спрямо сега прогнозира за есента енергийният експерт Иван Хиновски. В предаването "Денят на живо"  по NOVA той е категоричен, че цената на газа ще расте. „Поне 30% спрямо сега. Сега е 184 към 200-220 през есента". Той обясни очаквания ръст с това, че в момента липсва достатъчно газ, а към това се добавя и голямото търсене.

В тази ситуация според Хиновски: "Безобразно е бездействието на "Топлофикация София", когато може да диферсифицира доставките или да мине на пестящи режими чрез ВЕИ.

Според Хиновски при влизане в експлоатрация на българо-гръцката връзка в края на септември-октомври, по която ще се пренася газ, и ако се увеличат доставките от Азербайджан, България ще може да покрие потреблението си. По думите му обаче максималният капаците на българо-гръцката връзка не е достатъчен.

"Аз смятам, че ние би трябвало спешно да направим анализ на увеличаване на количествата от Азербайджан. Би трябвало България да обяви отктрит международен конкурс за доставка на втечнен газ. Той би донесъл прогнозируемост”, каза Хиновски. Според него: "Ние трябва да се пускаме постепенно от хорото на Газпром. Но това не можем да го направим веднага".

В политически план Иван Хиновски бе категоричен, че нови избори значи загуба на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. И че би трябвало да настане период на разум в политиката на ИТН. Нея нарече "критичната партия, която е ключа за правителство" и пресметна:. „Те са 19 депутати. Ако те гласуват, ще има правителство. Ако не – избори”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    lik
    Как може хинофски да говори такива неща! про100$$ киро крещящо лъжеше, че танкерският газ, доставян от урода сащ, щял да е поне 30% по-евтин! Как не вярвате, търсте му думите в нета. Какво излиза пак - че сащническият представител про100$$ киро обилно е лъгал българската нация, сключвал е отчаяно неизгодни договори за България, като е облагодетелствал родината си сащ?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари