Иван Гешев: Щом лица, които се разпознават с прякор Крокодила, ме контролират, защо да не ме контролира и обществото

0
Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа, заяви главният прокурор
Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа, заяви главният прокурор Снимка: БГНЕС

Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа”.

Така днес в Бургас новоизбраният обвинител номер едно на Републиката Иван Гешев коментира думите на председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който призова прокуратурата да разследва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за търговия с влияние.

Нямам време да се занимавам с политика“, отсече още Гешев. Той определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор и обяви, че няма нищо против, да бъдат въведени механизми за контрол, каквито Народното събрание прецени за удачни.

Политическата теза, затова, че главният прокурор е безотчетен и безотговорен, не е вярна. Главният прокурор има механизми за отчетност и пред ВСС и пред Народното събрание, и като обикновен магистрат… В деня, в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато, защото пред журналистите съм бил казал: „Едно лице, което вие медиите наричате Крокодила”. И това лице се е разпознало, че е точно той. Онагледявам колко безотговорен и как няма никакъв контрол върху главния прокурор. И това го разказах в Брюксел на някои колеги и те не повярваха. И после им стана много смешно. Това нещо едва ли може да се случи в страна от ЕС“, заяви Иван Гешев. И допълни: „Вече лица, които се разпознават с прякор Крокодила, ме контролират, защо  да не ме контролира и българското общество”.

Трябва ясно и категорично да бъде казано: Не може да се презюмира, че главният прокурор е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв. И точно заради това не се притеснявам от каквито и да е механизми за контрол“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук