Борислав Сарафов: И аз съм жертва на "Осемте джуджета"

0
Гешев ме покани в ресторанта и ми спретна оперативна комбинация, пазейки компромати за мен
Гешев ме покани в ресторанта и ми спретна оперативна комбинация, пазейки компромати за мен

Гешев ме покани в ресторанта и ми спретна оперативна комбинация, пазейки компромати за мен

През последните 3 години казусът "Осемте джуджета" беше скрит от мен, каза Борислав Сарафов при изслушването си пред Пленума на Висшия съдебен съвет. Той обясни, че проверката е започнала по медийна публикация и е възложена на прокурор Марио Василев, който вече е пенсионер. След изготвянето на справката нищо не се е случило. На 15 юли 2021 г. Иван Гешев е сложил резолюция "запознат". Така година по-късно документът е архивиран, обяви още и.ф. главен прокурор, предаде OFFNews.

"Тук се касае за изключително грозна, груба и безпардонна злоупотреба с институцията прокуратура, за щастие не на цялата, но на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки и превземане на бизнеси. Аз съм жертва в този казус, колкото и тези, които изгубиха здравето си, жертва съм на т.нар. оперативно майсторство, като Гешев ме покани в ресторанта и ми спретна оперативна комбинация, пазейки компромати за мен и използвайки ги като оръжие срещу мен. Изясняването на този казус е ключов залог за по-нататъшното функциониране на прокуратурата", коментира Сарафов и обяви, че веднага е назначил проверка на Апелативната прокуратура - София на всички преписки по "Осемте джуджета".

Той се запознал с доклада по казуса, след като заел временно длъжността главен прокурор. Сарафов декларира, че познава Петьо Петров - Петьо Еврото, но не е приятел с него, за разлика от Иван Гешев, който му бил съратник. Отнасял се към Еврото като "сапьор с противопехотна мина", защото знаел колко влиятелен е той. Отишъл в ресторанта със жена си и сина си и попаднал право в капана - веднага бил пуснат компрометиращата снимка.

Вчера по искане на правосъдния министър Борислав Сарафов представи справката от 21 юли 2020 г., в която са констатирани "допуснати груби закононарушения" от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура", по които обаче не е направено абсолютно нищо.

Министър Атанас Славов предложи изслушване на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, което бе допуснато от членовете на съвета.

Калина Чапкънова пък предложи закрито заседание заради данни за дела в предоставената справка, но колегите ѝ я репликираха, че информацията вече е изтекли в медиите.

"Очевидно, докато не се сложи на масата този казус, няма как да минем напред. Благодаря на всички вас, че не просто приехте да гледаме тази точка, но и допуснахте изслушването на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, каза Атанас Славов в началото на дебата по казуса "Осемте джуджета".

Той допълни, че за него основното е как се използва властта, получена по силата на закона, намесата в определени производства в нарушение на редица закони и норми.

Андрей Янкулов разказа за казуса, започнал със семеен конфликт между баща и син - Илия и Явор Златанови, и станал емблема за отнемане на бизнес - "Изамет", притискане на хора, злоупотреба с власт и пране на пари.

"В този казус най-голямо притеснение е будело у нас разпореждането с веществените доказателства, които са иззети. Там са наистина фрапантните закононарушения при произнасянето - и парите в брой, и златото са върнати в хода на наказателното производство с постановление на прокурори от спецпрокуратурата на лица, от които те не са иззети", обясни Янкулов.

Той допълни, че са върнати "след създаване на определени документи, които са, меко казано странни - договор за отговорно пазене на финансови средства, който трето лице сключило с Явор Златанов, и ги пази все едно е банка". Въпросното трето лице отива с договора при прокурорите и те връщат парите на него.

"И всичко това в производство, което е за пране на пари - без изобщо да се проверява откъде са тези пари", обобщи Янкулов.

По думите му фактурите и документите са за част от златото, което е било иззето, а е имало и сигнали, че част от него е виждано и в оказиони.

"От действията на спецпрокуратурата се оказва, че страда цялото общество - руши се имиджът на прокуратурата и на съдебната власт като цяло и не е вината на тези, които говорят и изнасят тези факти. Неосветяването на тези проблеми е драмата в случая. Драмата е как са допускани да се вършат такива безобразия в специализираната прокуратура", коментира Янкулов и напомни, че има жалба от името на Явор Златанов в Европейския съд по правата на човека заради иззетите пари с иск за 5 млн. лв. и ако ЕСПЧ се произнесе положително, парите ще бъдат платени от обикновените хора.

Янкулов бе категоричен, че от самото начало казусът "Осемте джуджета" е бил неглижиран и от бившия обвинител №1 Иван Гешев, и от ръководителя на спецпрокурата Веселина Маджарова.

"През 2021 г. публикувахме друго разследване "Списък за бърз контрол" за осветяването на други посредници. По тази друга мрежа, касаеща специализираното правосъдие, пак нямаше реакция. Пълно мълчание. А изнесените данни бяха не по-малко сериозни. ВСС трябва да заяви своето отношение към тези изнесени обстоятелства и да покажете на системата и обществото, че не сте безразлични. До момента това липсваше", коментира Янкулов.

Той обясни, че АКФ избира казусите, по които работи, в зависимост от обществения интерес и дали фондът може да представи информацията така, че да бъде разбран от широката публика.

По време на изслушването каза, че АКФ е потърсил за коментар всички замесени, в т.ч. и с Еврото и веднага след разговора между него и разследващият журналист Николай Стайков последният е бил заплашван, което наложило да бъде охраняван за месец. Прокуратурата обаче отказала да се занимава с това.

"Иска ми се дискусията да бъде на ниво какви действия да бъдат предприети, за да не може да се случват повече подобни неща. Няма как да мине без базисна добросъвестност от тези, които ръководят съдебната власт, в случая специализираната прокуратура. Тези иззети пари и ценности не са били никога изпратени за съхранение в банка, а са били на съхранение в спецпрокуратурата и същественият въпрос е как е възможно изобщо това да се случи", коментира още Янкулов.

В кая на май АКФ излъчи филм в две части с бившата съпруга на Петьо Еврото Любена Павлова, в който тя обяви, че е съдии, прокурори, следователи и полицаи са били на заплата при бившия следовател, обявен за издирване Петьо Петров. Павлова твърди, че в ресторанта "Осемте джуджета" са идвали и членове на ВСС и сегашни, и предишни. И определи случващото се в ресторанта като "тържище на бъдеще - финансово и кариерно". От думите ѝ стана ясно, че и Борислав Сарафов е бил гост на заведението и че заедно с бившия ѝ съпруг са си избирали къщи в тузарския "Делта Хил".

Андрей Янкулов посочи, че не знае дали прокуратурата се е задействала по нейните разкрития, но бе категоричен, че трябва да има институционална реакция, за да се изчистят нещата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари