Иван Гешев: Благодарение на мен направиха правителство, защото уплаших политиците

1
С неудоволствие се насочвам към политиката, каза той
С неудоволствие се насочвам към политиката, каза той Видео: Euronews Bulgaria

С неудоволствие се насочвам към политиката, каза той

Реформата в съдебната система се превърна в един от основните приоритети на новото редовно правителство. И започна да намира широка политическа подкрепа откакто започнаха трусовете в Прокуратурата. За връзките и зависимостите в съдебната власт, за “делата на трупчета” и готвените реформи. Отговорите, които не чухме - от бившия главен прокурор и първи, предсрочно освободен от поста - Иван Гешев.

Ето какво сподели той пред Euronews Bulgaria:

Отмяната на забраната за внос на зърно от Украйна е важна за всеки един българин, защото това е свързано с продоволствието и това ще унищожи цял сектор в българската икономика. Подозирам, че това е направено с цел да се приватизира този сектор и да премине в един малък кръг олигарси. Защото това беше един от малкото свободни бизнеси. Защо не защитаваме българския бизнес – като Полша, като може би Унгария и Словакия, които може би ще забранят този внос? Какви ще са последствията от всичко това? И какво зърно ще внасяме? Защитаваме ли нашите, български интереси? Явно, отговорът е „не“.

Моето отстраняване е може би най-голямото излагане на съдебната власт. Тогава казах на колегите си, че ако се наведат пред политическата мафия и тези, които нарекох „политически боклук“ – така ги наричат 90% от българските граждани – никога повече съдебната власт няма да може да се изправи. И това се случи – тя се наведе, беше овладяна от политиците и ще бъде използвана за всичко, което е необходимо, в личен интерес, а не в интерес на гражданите.

Това е първото толкова сериозно навеждане на съдебната власт. Политиците винаги са отричали, че се опитват да оказват влияние, но това е смисълът на разделението на властите. В случая, тази власт беше овладяна. Благодарение на мен направиха правителство – явно много съм уплашил всички политици.

Може би аз бях мотивът, а Алексей Петров беше инженерът на това, което той сглоби след това.

Аз не знам дали ВСС е бил овладян, когато ме назначи, но ако аз бях зависим от когото и да е, аз още щях да съм главен прокурор.

Аз съм главният прокурор с най-успешен мандат. Не бих казал, че пропагандното клише „дела на трупчета“ е обективно.

Всички знакови дела, мога да ги изредя, хора, които бяха недосегаеми, са в съд. Ако някой смята, че има „трупчета“, да пита българския съд, защо питате мен?

По тези дела се е работила активно, ако цитирате „Барселонагейт“. Защо мислите, че са бездействали? Ако „Барселонагейт“ е на трупчета, какво се случва в момента? Да, сега е на трупчета. Знаеха, че се работи активно по това дело и според мен изтече информация към Борисов.

Може би съм единственият човек в държавата, който не е имал право на защита. Явно много бързаха, цялата група евродепутати бяха строени пред залата. Аз тези разкрития съм ги направил. Но не очаквайте от мен, когато цял живот съм спазвал закона, сега да го наруша и да има наказателна отговорност срещу мен

За осъдените политици задавайте въпроси на тези, от които зависи. Вие ме връщате към прокуратурата, която е затворена страница за мен.

Цялата държава, с една псевдореволюция на президента, се беше вторачила в прокуратурата и аз бях зает да я защитавам.

Мен ме е избрал ВСС, и Груев (Лазар Груев не е бил главен прокурор, а конституционен съдия – бел. ред.) и Велчев, бяха единствени кандидати, защо само с моя избор имаше проблем? И Сарафов беше единствен. Защо с мен е проблем, с друг не, защо преди беше проблем, че няма механизъм за главния прокурор, сега не е проблем? Той беше направен лично за мен.

За КТБ - как да е петно нещо, което германски прокурори казват, че това не може да влезе в съд… Кое е петното?

За Божков: питайте него (защо се е върнал) - сигурен съм, че той държи в страх и подчинение Борисов, и когато дойде моментът, този страх и подчинение ще приключат.

Опитът за моето убийство и последвалите след това, според мен са свързани.

Ето, няма го главния прокурор, всичко оправи ли се, наред ли е?

С неудоволствие се насочвам към политиката. Не знам дали ми вярват хората, много хора не вярват и на социолозите, и на журналистите. Едва ли ще сме готови за местните избори, но работим и ще подкрепим мажоритарни кандидати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари