Ивайло Захариев: Пушенето на трева ми пречеше да запомня репликите от сценария

2
Родителите имат властта да направят необходимото в живота на децата си, за да избегнат те употребата на наркотици
Родителите имат властта да направят необходимото в живота на децата си, за да избегнат те употребата на наркотици Снимка: България днес

Родителите имат властта да направят необходимото в живота на децата си, за да избегнат те употребата на наркотици

Това заяви актьорът Ивайло Захариев в интервю за вестник 24 часа

Роден е на 4 октомври 1984 г. в град София. Завършва 151-во СОУПИ с профил “Актьорство за драматичен театър” през 2003 г., а през 2007 - НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” със специалност “Актьорско майсторство” в класа на проф. Атанас Атанасов. Става известен с ролята си на доброто ченге Мартин в сериала “Под прикритие”.

- Г-н Захариев, преди сте казвали, че пристрастяването и превенцията от дрогата са лично ваша кауза. Каква е историята зад това твърдение?

- Силно вярвам, че ние, хората, се движим напред, превръщайки мечтите си в реалност и постигайки колкото се може повече от целите си. Досега в живота си съм разбрал няколко наистина важни неща. От опитите ми да пуша трева осъзнах, че тя ме отделя от постигането на мечтата ми. Просто ефектът ѝ е такъв, че тя те успокоява, но и едновременно с това ти пречи да запомниш реплики от сценария, който учиш, а това е ключова част от моята професия. Това беше една от причините да се откажа от тревата. Малко по-късно станах свидетел на това как тя оказа силна вреда на мой приятел, чийто талант беше страхотен. Употребата на различни вещества обърка мозъка му до такава степен, че чак провокира отключването на шизофрения. В този момент се убедих, че той е изгубен и неговата мечта да стане актьор вече не е от значение. Тогава се замислих за всички онези хора, които още не са достигнали този

етап на саморазрушение,

в който губиш пътя към своята мечта и изпускаш възможността да постигнеш нещо значимо в живота си. Именно това е причината да помагам на хората със зависимости, както и да правим представления и различни кампании за превенция на онези, които все още не са опитали, но все пак са в риск.

- А вие еднократно ли сте употребявали трева, или е било вид зависимост?

- Не бих казал, че беше чак зависимост, но се случваше в определен период от време и беше част от ежедневието ми. Тревата не води до толкова силно пристрастяване, но води до други странични ефекти, които смятам, че нямаше да бъдат благоприятни за последвалото ми развитие като актьор.

- Вярно ли е, че честата употреба на трева може да доведе до употребата на по-тежки наркотици?

- Да. Опитът ми с хора, които вече са били или в момента са на по-силни наркотици, говори, че те най-напред са употребявали трева, а след това постепенно правят крачката и към по-тежки вещества. Няма нито един случай, в който човек да започне да приема силен наркотик, без преди това вече да е вземал нещо по-леко. Винаги първо се преминава през тревата - и това не е само мое лично мнение, а са извлечени данни от проведени проучвания, които правят и на Запад. Ето защо трябва толкова да се внимава с нея.

- Напоследък балоните с райски газ много нашумяха. Откъде обаче се появи тази мода и как така се случи тя да събере последователи толкова бързо? Доколкото съм запозната, въпросната тенденция се появи в други части на Европа още през 2016 г.

- Честно казано, не съм запознат кое даде началото на балоните с райски газ, но една от причините да се разпространява така бързо е фактът, че това се случва по легален начин. Райският газ е нещо, което те кара да изпиташ различно преживяване и много силно усещане, при това е напълно позволен. Намерили са начин как да го продават масово, но всъщност тези търговци на “нещо позволено” не са си дали сметка какви могат да бъдат последиците от него, макар и то да се разпространява легално.

- В тази връзка, достатъчни ли са вече съществуващите закони като наказателна мярка срещу разпространението на наркотици и изобщо вярвате ли, че наистина ще спре да се продава райски газ на непълнолетни?

- Надявам се, че рестрикциите наистина ще помогнат, но проблемът е, че непълнолетни и дори малолетни пушат цигари. Така че надали един закон ще промени много. Защото както цигарите, така и райският газ ще бъдат отново достъпни по други пътища, не само чрез директно закупуване. Затова се надявам да достигнем до повече хора, които имат контакт с млади хора. Да им обясня какво е, да говоря с тях и да им покажа, че нямат нужда от такова нещо.

- Според вас какви други мерки освен подобни събития и каузи като вашите може да бъдат взети, за да се предотврати употребата на балони с райски газ и не само?

- Моят опит сочи, че най-вече родителите имат властта и отговорността да направят необходимото в живота на децата си, за да не прибягват те към редовна употреба на подобни вещества. Да, може да се случи да опитат или да попаднат в една компания с хора, които консумират трева или нещо друго, но дали ще продължат да приемат каквито и да е вещества и ще го превърнат в навик, зависи наистина от родителите. От това каква любов са им дали и каква ценностна система са им създали. И тук не става въпрос да налагаш забрани и да казваш, че това не може да се направи. Напротив, важна е алтернативата. Тоест: добре, направи го, но знаеш ли колко много други хубави и ценностни неща може да изградиш? Според мен това е най-добрата мярка срещу всякакви вещества.

- Това щях да ви попитам. Вие какви съвети давате на децата си и вярвате ли, че човек наистина трябва да пробва от всичко?

- Не, не вярвам, че човек трябва да пробва от всичко. Има една такава поговорка, която гласи, че и от една глътка може да се разбере, че морето е солено. Моите деца все още са малки, но съм готов да говоря с тях на всяка тема, както и няма да скрия всичко, което съм преживял, за да може те да се поучат от моите грешки и да се превърнат в по-добри личности и по-добри хора от мен. Ако това бъде мотивацията на всеки един родител -

да даде най-доброто

от себе си

в името на това неговите деца да бъдат по-добри, дрогата наистина ще стане ненужна.

- Ставаме свидетели на все повече инциденти, породени от надрусани шофьори или такива, употребили алкохол и седнали зад волана. Обръща ли се достатъчно внимание на темата с наркотиците, или цялата работа е просто “правим си вятър на устата”?

- И двете твърдения важат, защото за хората, които ги е грижа, това не е вятър, а наистина е кауза и правят необходимото. За онези обаче, които просто отбиват номера, се оказва, че за съжаление, тяхното присъствие в подобни кампании е много по-значимо и има по-голям ефект върху останалите хора.

Ставаме свидетели на прекомерна употреба на наркотици и алкохол, защото в културата ни се насажда мнението, че да си под влиянието на наркотици, е окей и че това не ти пречи, а даже те прави по-готин. Аз лично не виждам нищо готино в това да се хилиш като зелка на определени неща или пък да не можеш да си движиш крайниците, когато поискаш, а просто да лежиш и да не можеш да направиш нищо. Така че външният изглед на употребяващите е добре да бъде показван, за да не си мислят, че са cool, когато употребяват наркотици и се качват след това в колата. По този начин предприемат опасни действия, а отговорността е голяма.

- В тази връзка какво подтиква децата към употребата на балони с райски газ и други подобни вещества? Проблеми в семейството, трудности в училище или може би желание да бъдат сред “готините”, както вече споменахте?

- По-скоро отговорът тук е да бъдат от т.нар. "готини". Райският газ наистина ти доставя доста кратко преживяване и не може да реши проблемите ти, нито пък който и да е друг наркотик. Достъпността му и това, че всички го правят, всъщност е причината децата да искат да пробват от същото. Проблемът е, че в един момент ефектът му става наистина значим и тук вече говорим за големи рискове, а това едно дете не може да осъзнае на момента. Именно затова трябва да говорим с тях на тази тема.

- По-рано казахте, че е много важно как родителите ще възпитат децата си и на какво ще ги научат. Според вас говорят ли достатъчно те по тази тема с децата си и контролират ли ги? Тази нишка е много тънка и неусетно може да изгубиш представа за това какво се случва със собствените ти деца.

- За съжаление, наистина е трудно. Ситуацията във всяко семейство е строго индивидуална, но въз основа на наблюденията ми от вече зависими хора, било то и възрастни на вече 30-40 години, в повечето случаи в детството те са били оставени без контрол. И не толкова контрола на забраните и на правилата, колкото този на вниманието. Тоест да им бъде обърнато достатъчно внимание и да бъдат чути нуждите им. В противен случай, това води до момента, в който те търсят други начини за утеха, например чрез някакъв наркотик. Вече родителите трябва да добавят грижата и вниманието към забраните и правилата. Важно е обаче да има баланс. Тук не говорим да разглезваш детето си, а да изслушваш нуждите му, но и да поставяш граници.

- Вие сте част от младежкия фестивал Teen Boom Fest, чиято първа кампания за превенция с модерния опиат ще се осъществи в Бургас. Защо точно сега?

- Досега проблемът не беше толкова нашумял и екипът не беше включил тази тема като част от сценария. Харесва ми, че този фестивал още от създаването си миналата година носи посланието “Не на наркотиците”. Сега, когато той се осъществява за втора година в Бургас, имаме възможността да говорим конкретно за вредите от райския газ. Радвам се, че и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) също се включи. Заедно с тях ще бъдем в една палатка, където ще можем да се видим и говорим с децата. Ще се опитаме да обясним именно тези неща, които техните родители може би са пропуснали да им кажат.

- Очаквате ли Teem Boom Fest наистина да повлияе положително на децата?

- Наистина имам тези очаквания. Сигурен съм, че ако успеем да накараме дори само едно дете, един човек да размисли за употребата си на райски газ или друг вид наркотик, то ние вече сме успели.

- Какво даде началото на каузата за превенцията с наркотиците и какви са бъдещите ви планове, свързани с нея?

- Teen Boom Fest застава зад тази кауза. Много ми харесва името, което са измислили по темата - “Балоните са за украса”. Решават да направят това, след като едно 15-годишно момче влезе в болница със сериозни физически увреждания след употреба на райски газ и алкохол. Наистина е фрапиращо на такава възраст да се докараш до подобно състояние. Още на следващия ден ми се обадиха. Предложиха ми да се включа в кампанията и аз веднага се съгласих, защото тази тема е част и от моята лична кауза. Надявам се впоследствие да измислим още начини, чрез които да достигнем до младите с положителни послания и такива за едно здравословно, весело прекарване на време, а не просто ”да се размажем”, както много обичат да казват. Размазването трябва да бъде от кеф, танци и готини емоции, а не от приемането на наркотици, райски газ, алкохол, цигари и прочее. Много неща могат да ни доведат до състояние, което да е грозна гледка за околните.

- Какви могат да бъдат последствията от употребата на райски газ?

- Доколкото съм информиран, още по време на първата публична употреба на това вещество в една от аулите на университет от екзалтация един човек си е счупил крака. Това е показателно какви вреди може да нанесе райският газ, защото губим контрол над тялото си и над действията си. Не знам какви точно могат да бъдат психичните увреждания, след като мозъкът ни работи на толкова бързи обороти, но със сигурност човек да не може да се овладее, е нещо, от което трябва да се пазим.

- Споменахте, че ваш приятел е имал влечение към употребата на трева. А случвало ли се е член от семейството ви да бъде пряко засегнат от балоните с райски газ и не само?

- Нямам такива наблюдения за момента. Мисля си обаче, че ако това се случи, веднага бих реагирал. Бих попитал какво му липсва на този човек, че да посегне към даденото вещество.

- Как може човек да се предпази най-лесно от някакъв вид зависимост? А как може да се излекува, ако вече се е сблъскал с нея?

- Превенцията е много елементарна. Просто казваш “не”. Това е най-лесният вариант. Няма задължителна употреба, а и никой не става по-готин, правейки го. Това не означава да зарежеш или отхвърлиш приятелите си. Особено ако говорим за райски газ - никой няма да тръгне да те напада, заради това, че си отказал да го употребиш. Спасяването от дадена зависимост вече изисква грижата на специалист, на човек, който не се подчинява на конкретен опиат. Препоръчвам на хората да не се опитват да се справят сами или пък да оказват помощ, без да имат допълнителна подкрепа на друг. Най-добре е това да се случи в предназначената за разрешаването на подобен проблем общност.

- Като за финал - един въпрос, насочен към професионалните ви планове. Да очакваме ли скоро нови филмови продукции с ваше участие? Накъде сте се насочили, що се отнася до кариерното ви развитие?

- Да, септември месец очаквам да започнат снимките на един нов филм, за който обаче не мога да кажа много. Мога да издам, че ще има танци и зрителите ще имат възможността да ме видят в различна светлина. Няма да е криминален филм, но ще бъде вълнуващ и изненадващ. Също така театралният сезон започва скоро, така че ще имам турнета и представления в страната.

- Как ще прекарате остатъка от лятото - ще работите ли, или ще си почивате?

- Ще комбинирам работата с удоволствието. Даже, преди учебната година ще имаме едно голямо лятно приключение в България. Винаги краят на лятото е нашето време и нямам търпение за него. Също така много благодаря, че обръщате внимание на темата с райския газ, защото е важно тя да бъде коментирана и разгледана от всеки един аспект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари