Италия поема председателството на Г-7

1

Рим поема ротационното председателство от Япония

Италия поема от днес ротационното председателство на Г-7 - групата, която обединява САЩ, Италия, Франция, Великобритания, Германия, Япония и Канада.

Рим поема ротационното председателство на Голямата седморка от Япония в момент на глобални напрежения по два фронта - конфликта в Украйна и конфликта между израелците и палестинците, предава БНР. Друга важна тема ще са отношенията с Китай. Въпросите, свързани с климата, хранителната сигурност, здравеопазването в глобален план и състоянието на жените по света също ще бъдат приоритети на италианското ротационно председателство.

Особено внимание ще бъде отделено през цялата година и на напредъка в областта на изкуствения интелект и предимствата и рисковете, които произтичат от това.

Сред водещите приоритети ще бъде и незаконната миграция и борбата с трафикантите на мигранти. Внимание в тази връзка ще бъде отделено на Африка, където се води своеобразна конкуренция между Глобалния изток и Глобалния запад. В тази насока Италия ще фокусира вниманието си и как Г-7 ще допринася за развитието на африканския континент, за да не се налага африканците да избират пътя на незаконната миграция оттам към ЕС.

Очаква в началото на италианското ротационно председателство на Г-7 италианският премиер Джорджа Мелони да представи и своя "План Матей" за развитие на Африка. Планът носи името на покойния ръководител на италианския енергиен гигант ЕНИ Енрико Матей, утвърдил партньорски отношения с чужди страни на принципа на взаимоизгодното и равнопоставено сътрудничество. Такива отношения Мелони иска да бъдат утвърдени между Италия и Африка, и в по-широк план - между Европа и Африка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари