Историк: Близо 3/4 от националния ни доход отива за издръжка на окупационната Червена армия

7
Фалшифицираната история е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда, твърди проф. Евелина Келбечева
Фалшифицираната история е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда, твърди проф. Евелина Келбечева

Изкривената и фалшифицирана история е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда, твърди проф. Евелина Келбечева

"Не преставам да се учудвам как може да има все още някакво съмнение, когато абсолютно всички документи - публични и достъпни за всеки човек, говорят толкова ясно, че ние сме окупирани. Даже и нотата, с която Съветският съюз обявява война на България, говори това. Окупирани сме в продължение на три години - от септември 1944 г. до декември 1947 г. Издръжката, която плащаме на Червената армия, е над 133 млрд. лева. Т.е. близо 3/4 от националния доход на България отива за поддръжката и изхранването на окупационната армия".

Това каза историкът проф. Евелина Келбечева, университетски преподавател и сценарист на документалния филм "Второто освобождение", предава БНР.

По думите ѝ има "огромна падина" между това, което се знае като исторически достоверна картина на миналото, и отказа на обществото да види фактите:

"Това продължава да трови българското общество. Пропагандата, направила цялата тази фалшификация с "освободителите", продължава и до днес, тя не беше само 45 години. ... Има хора, които агресивно отричат и не признават това, което е вече безспорна истина за българо-съветските и българо-руските отношения".

Според проф. Келбечева сблъсъците пред Паметника на Съветската армия са само един "връх на айсберга, който е пълното изкривяване на българската история по отношение на ролята на Руската империя и на СССР в нашата история".

"Няма нищо добро, което да е дошло от изток, за нас!", категорична беше тя.

Проф. Евелина Келбечева подчерта, че и Георги Раковски, и Васил Левски, и Захари Стоянов, и Стефан Стамболов са отделили България от това да бъде Задунайска губерния, "както руснаците се отнасят към нас".

"Двете тоталитарни чудовища - Германия на Хитлер и СССР на Сталин - които след това се сблъскват, първо си поделят Полша. Това са двете сили, които започват Втората световна война. Не знам български учебник, в който да се споменава този факт. Този факт стана повод за дебат на европейско равнище. Цялата изкривена и фалшифицирана история в момента е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    22
    интересно
    келбечева, това пишеш 2022-ра -153 млн долара „През 1944 г. Съветският съюз обявява война на България и окупира страната. На българска територия влиза 250-хилядна армия с над 5000 танка, над 1000 самолета и целия Черноморски флот. Окупацията продължава три години и струва на България 135 млн. долара“ сега пишеш 133 млрд лева, кога излъга келбечева?!? сега или тогава?!? а за сумата платена за издръжка на корпусът на бирюзов до 1947-ма има отчет на бнб, той е меродавен, не сметки на соросни историци. https://www.svobodnaevropa.bg/a/31834332.html
  • 2
    21
    До 3
    Все едно ,че Иван Радков ,лектор във ВИММЕСС , по ''История на БКП '', е възккръснал ! Ти май си от тая ''Катедра '' ! Но сега сме 2023 ,а не 1969 !
  • 1
    20
    СВОБОДАТА струва
    скъпо , Панчо ! Тези войници тука са си давали живота да прочистят България от фашизите и нацистите ! Българите тогава са държали булките си отзад.
  • 2
    19
    Истината
    Г-жа проф. Евелина/Звезлина Келбечева е учила безплатно по времето на соца /родена е през 1956 г./, от 1998 г. е преподавател в Американския университет и е написала учебник за десети клас, в който изопачава българската история на 180 градуса.
  • 4
    18
    Ханс
    И до днес Германия изплаща репарации на живи наследници на пострадали от 2-та световна война в Русия.Сумата беше 500 dm. на месец ,а сега е около 500 или 700 € на месец.Защо е това и кой ще го обясни от умните глави? Защо,защо? Да отговорят ЛГБТ Атлантически съюз....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари