Искрен Веселинов и Пламен Нунев „са обиколили Екватора“ с лимузините на Народното събрание

0
Двама русенски депутати са рекордьори по ползване на служебни коли
Двама русенски депутати са рекордьори по ползване на служебни коли

Двама русенски депутати са рекордьори по ползване на служебни коли

Искрен Веселинов и Пламен Нунев „са обиколили Екватора“ с лимузините на Народното събрание през миналата година.

Обиколката на Земята по Екватора е точно 40 075 км. Това е научно установен факт. След скандалното разкритие, че колите на НСО /Националната служба по охрана/ са изминали два милиона и половина километра през 2019 г., от Гражданското сдружение „БОЕЦ“ оповестиха и какъв пробег са навъртяли през миналата година родните депутати, ползващи служебните лимузини на Парламента.

В изисканата от „БОЕЦ“ справка по ЗДОИ /Закона за достъп до обществена информация/ администрацията на Народното събрание е посочила поименно всички депутати и кой от тях колко е използвал служебните коли през 2019 г., пише Фронтално.

Абсолютен рекордьор сред колегите си в Парламента е избраният от Пловдив депутат от НФСБ (Обединени патриоти) Борис Ячев. Той се е възползвал от привилегията да се вози на лимузина със собствен шофьор за пробег от точно 52 763 км.

Веднага след него, на второ място, се нарежда русенският народен представител Искрен Веселинов от ВМРО (Обединени патриоти). Той е „направил пълна обиколка на Земята“ със служебната кола и е финиширал 2019 г. с пробег от 48 360 км. Излиза, че през миналата година Веселинов е взел разстоянието от Русе до София и обратно цели 77 пъти, което е повече от веднъж на седмица.

Депутатът от ДПС Халил Лефтеров, избран от Стара Загора, е трети в своеобразната класация, след като се е возил с лимузините на Парламента 43 210 км, сочи справката, изискана от „БОЕЦ“ по ЗДОИ.

На четвърто място е избраният от Русе депутат на ГЕРБ Пламен Нунев. Той е пропътувал със служебната кола точно 39 395 км, което прави 63 пъти разстоянието в двете посоки между Русе и София.

Петата позиция е за бившия депутат на ГЕРБ Диана Саватева с изминати 39 098 км. Тя е ползвала услугата на служебен шофьор и кола от Народното събрание до 11 декември миналата година, когато подаде оставка като народен представител, за да стане заместник-кмет на Бургас.

„Челната десетка“ на най-много возилите се с колите на Парламента се допълва от депутатите Галя Захариева (ГЕРБ, Сливен) – 38 114 км, Хамид Хамид (ДПС, Шумен) – 36 526 км, Нели Петрова (ГЕРБ, Варна) – 36 424 км, Ася Пеева (ГЕРБ, Бургас) – 36 176 км и Даниела Дартикова-Проданова (ГЕРБ, Смолян) – 34 583 км.

Присъствието на русенските депутати Искрен Веселинов и Пламен Нунев сред рекордьорите по ползване на лимузините на Народното събрание би могло да се обясни донякъде с разстоянието между Русе и София и със служебната им ангажираност. Но, ако трябва да се съпостави с нуждите на другите русенски народни представители от ползване на шофьор и служебна кола, се очертават някои съществени разлики. И тези разлики идват да покажат, че Веселинов и Нунев очевидно са се „попрестарали“ с използването на автопарка на Парламента.

Така например, излиза, че Пламен Нунев (39 395 км) е ползвал тази привилегия три пъти повече от съпартийците си в ГЕРБ Андриан Райков и Светлана Ангелова. Тези двама русенски депутати имат пробег със служебните коли на Парламента, съответно 12 477 км и 14 482 км за последната година.

Далеч по-скромно са се справили избраните от Русе депутати на БСП. Официалната справка по ЗДОИ сочи, че Крум Зарков се е возил на служебна лимузина едва 1 188 км, а колегата му Георги Стоилов – 1 327 км. Срещу името на бившия депутат от Левицата Пенчо Милков стои цифрата „нула“.

След избирането му за кмет на Русе Милков отстъпи мястото си в парламента на Добрин Данев. Той пък от своя страна не се е възползвал от привилегията да ползва служебна кола и срещу името му също строи една „нула“.

Очевидно е, че депутатите от БСП не са сиромахомили и все някак си са се придвижвали между София и избирателния си район през изминалата 2019 г. По всяка вероятност това е ставало с ползването на лични автомобили, за което те са получавали от Народното събрание пари за гориво и амортизации. Тези суми, обаче, не са обект на коментираната тук справка за използването на служебните коли на Парламента

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари