Да обиколиш земята с пари от хазната

1
В класацията на второ място по пътувания е Пламен Нунев, а на трето Искрен Веселинов
В класацията на второ място по пътувания е Пламен Нунев, а на трето Искрен Веселинов Снимка: БГНЕС

Излязоха пресни-пресни данни кой депутат колко километра е навъртял със служебна кола през 2020-а. Може пък някой да се е засрамил и да тръгнал из родината с рейс или с влак

Стоил Стоилов за E-vestnik

 Макар че това е рискована работа. Я си представете, че го разпознаят и почнат да го питат за разни работи. А има и лоши хора. Ще вземе някой да го попържа на гарата или във влака, или в рейса. Че и по-лошо може да пострада, сакън, да не дава Господ…

От справката на Народното събрание разбираме, че само 129 депутати са ползвали служебни коли на парламента. Другите сигурно са ходили с обществен транспорт (да не повярваш) или са ходили с личните си коли или фирмени коли на някого. Дали са им плащани пари за бензин не става ясно. Ама няма съмнение, че бензинът за пътуванията с лична кола до избирателния район, се покрива от хазната.

За краткост ще разгледаме само тези, които са изминали със служебна кола над 10 000 километра през годината. За някои „пътешественици“ ще направим сравнение с 2019-а и ще видим. Може пък някой да се засрамил… ха дано, ама надали, както казала Айшето като я питал дали е девствена (виж тук по-подробно за 2019 г.).

И така – над 10 000 километра със служебни коли са изминали общо 37 човека от тия 129. По партии те се разпределят така – 22-ма са от ГЕРБ, 4-ма от БСП или както там се казват, 5-ма от Обединени патриоти, 3-ма от Воля и 3-ма от ДПС.

Ама дребнаво ли изглежда да им броим километрите? За сравнение да припомним, че депутатите в английския или австрийския парламент нямат служебни коли, само шефовете там се возят с шофьор. Тоест, по аналогия би трябвало само печално известната Цвета Караянчева, дето ни съветва да ходим пеш, да има служебна кола, и нейните заместници.

Както и да е, ето кратък преглед на

класацията с депутатите пътешественици

Безспорен шампион е депутатката Мария Щерева Белова от Сливен от 21 МИР Сливен. Тя е обиколила земята 1,5 пъти и е минала с пари на хазната 58 861 км. Шампионът от 2019 г. Борис Ячев (52 763 км.) е детрониран. За 2020-а той е минал само 22 945 км. Та тази г-жа Белова трябва да е ходила в своя избирателен район Сливен 94 пъти за една година.

Втори в класацията е депутатът от ГЕРБ от Русе Пламен Нунев с 50 955 км. (за 2019 г. беше навъртял 39 395). Само така, ръст с 11 560 км.! Няма да излагаме Бяла, русенско! Русе трябва да се държи изкъсо. Малко ги разпуснеш и си избират кмет от БСП. Още една грешка и отиде мнозинството. Няма магистрала, няма спортни площадки, няма къщи за тъщи. И ако дойде БСП, ще отбие движението по моста на Кольо Фичето и пак ще дойде Митхат Паша за областен управител на Русенския вилает…

На трето място на почетната стълбичка е депутатът от ОП (ВМРО) Искрен Веселинов. И той е от русенския избирателен район. И той е подобрил километрите. Сега има 50 131 км, а през 2019 г. са били „само“ 48 360 км. Ама слаба работа. Подобрил е резултата си само с 1771 км. Не може така, г-н Веселинов. Скоро няма да видите кмет в Русе.

Абе тия да не са се надбягвали до Русе и обратно?

Следват пътешествениците с по над 40 000 км. Даниела Дариткова, МИР Смолян – 46 456, Хамид Хамид – 45 413 и Стойно Митев Стойнов с 43 676 км. Тоя последният ни съм го виждал, ни съм го чувал, ама сигурно има такъв депутат. Щом му дават кола…

А тия с по над 30 000 км?

Галя Енева Захариева, ГЕРБ Сливен – 39 308 км. Тия от Сливен и тая година не са се координирали да ходят с една кола. Емилия Веселинова Станева Милкова, ГЕРБ Варна – 34 001 км. Георги Гьоков – БСП, 27 МИР Ст. Загора – 30 572 км.. Тия ни съм ги виждал по телевизора, ни съм ги чувал на трибуната. Ама вие, уважаеми читатели, може и да сте.

Г-н Славчо Атанасов от ВМРО е навъртял 38 652 км. Ама що така бе, Славчо! Ей го де е Пловдив. На един… такова разстояние по магистралата. На ден има 16 автобуса за Пловдив и няколко влака. Така ли поне един не ти е удобен, че трябва да се ходи с парламентарна колица и народни парици

Халил Латифов, ДПС, обаче прави отстъпление от постижението си през 2019 г. Минал е само 37 240 км. С цели 5 970 км. по-малко в сравнение с 2019та. Срамота! Хората дали коли, бензин, шофьори… Вземайте пример от г-н Християн Митев, НФСБ, минал е 38 255 км. Както е тръгнало патриотите ще станат първа политическа сила с тия километри.

Менда Стоянова – 28 573, Нели Петрова – 26 191, Кръстина Таскова – 24 168, Вежди Рашидов – 26 587, Ася Пеева – 31 124, Елена Пешева – 21 281… и др. знайни и незнайни потребители на публични средства под формата на служебни коли, командировки, охрана шофьори, застраховки, почивки и др. благини платени с пари от хазната.

А разправят, че имало пандемия, вируси и не трябвало да се срещаме с много хора. Ами да питам само – тия парламентарни пътешественици само с родата ли се срещаха като навъртяха толкова километри за сметка на хазната? Щом няма събрания, значи са си ходили у дома? Питам само, не казвам, че е така. Ама така излиза логически и психически.

Такива работи, уважаеми читателю. Идват избори и вие трябва да мислите. И да помните поне имената на хората, които са обиколили земята с вашите пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари