Искат да бесят Павел Александров

0
Това са част от коментарите от родители на деца със заболявания, които заваляха след арестите на служителите на Фонда за лечение на деца
Това са част от коментарите от родители на деца със заболявания, които заваляха след арестите на служителите на Фонда за лечение на деца Снимка: Булфото

"Ще му разбия носа на този. Трябва да има смъртни присъди. Тези са за бесене!"

Това са част от коментарите от родители на деца със заболявания, които заваляха след арестите на служителите на Фонда за лечение на деца начело с неговия директор Павел Александров.

Недоволните от тромавата система вчера следобед се събраха на протест пред сградата на фонда. Те се организираха във "Фейсбук", където коментираха скандала. Инициативата е на родителите на четиримесечния Дилян, който има тумор на гръбначния стълб, но заради бюрокрация все още не може да замине да се лекува, въпреки че парите са събрани.

Майката на Дилян Даниела Христова разказа, че в понеделник се чула с Александров, който бил изключително арогантен:
"Той ми каза: "Ти като си толкова отворена, защо не си свършиш нещата сама, ма" и "Не ми дръж такъв тон, бе".
"Обвинявам фонда, тъй като работят бавно и тромаво
", заяви жената.

Други родители подкрепиха протеста.
"Нека нацията да въстане и нека болните ни дечица да са живи и здрави и лекувани адекватно", подкрепи протеста Борислав Ялнъзов, баща на Бориса от "Шанс за живота на Бориса".

Костадин Костадинов, заявява, че "хора, които чрез служебното си положение умишлено обричат на смърт децата ни, са за смъртни присъди".
"Тези мишки, освен как да си пазят мястото, за друго не мислят...", добавя Бояна Пеева.

Вчера прокуратурата даде брифинг за арестите. На него стана ясно, че обвинителите имат доказателства за безстопанственост, престъпления по служба и нецелево разходване на средства, но не и за искане на подкупи от родители на деца.

"Има данни за друг вид подкуп, свързан със служебното положение на директора на фонда“, обясни говорителят на Сотир Цацаров прокурор Румяна Арнаудова.
Изпращани били доктори на лечение в чужбина, за което са им заплащани по 12-13 хил. евро.

Разследващите установили, че децата, които са лекувани във Франция, са изпращани в апартамент, собственост на частно лице, с което от фонда са сключили договор. Според спецпрокуратурата Александров е избрал хазяйката на "приятелски принцип".

Проверка на "България Днес" показа, че семейството на Александров не демонстрира някакво имотно благосъстояние. Павел Александров и жена му Грета имат на свое име малки парцели в Плевенско, Троянско и Монтанско. В миналото са били ипотекирани срещу кредити, които вече са платени. Грета е държала магазин, но фирмата й вече не е активна.

Представители на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца масово заявиха, че Павел Александров е очернен, няма пликчета с пари, а апартаментите, в които са настанявани родителите и болните деца в чужбина, са известни от години и те не са на хора от Фонда за лечение на деца.

"Пликовете с пари във Фонда за лечение на деца не са факт. Това сещате ли се колко е безумно. Това много намирисва на активно мероприятие и е за сплашване. Има шанс всички тези обвинения да са силно преувеличени", коментира Мария Чернева, журналист от БНТ и член на Обществения съвет.

"От 2010 година, винаги когато фондът заработи, идват проблеми от здравното министерство. Сложи се лимит за лечението на деца, почина едно дете", заяви и Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум.

Колегата им Десислава Хормузова посочи, че от миналия август непрекъснато имало натиск върху Павел Александров да подаде оставка.
"Нямам представа защо, но искат той да се махне. Преди един месец приключи проверка във фонда и нямаше проблеми", заяви още Хормузова.
В същото време стана ясно, че ГДБОП е разработвал случващото се там още от миналото лято.

Рени снаха на новия началник

Часове след задържането на Павел Александров за директор на фонда бе назначен детският кардиолог проф. Владимир Пилософ. Той има интересна биография. Едва 20-годишен е вербуван за агент на Държавна сигурност с псевдоним Вайан.

По-късно учредява фондация и медицински център. Има двама синове. Борис Пилософ живее с фолкаджийката Рени, от която има две деца. Името му е замесвано в скандал с прехвърляне на фирми с дългове на безработни.

През 2003 г., когато средната работна заплата е 329 лева, Пилософ назначава за свой служител Румен Николов-Пашата с месечна заплата 6500 лв.
Другият син Аспарух Пилософ е началник на политическия кабинет на Румен Овчаров от БСП, когато той е министър на икономиката.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари