ГДБОП публикува кадри от ареста във Фонда за лечение на деца в чужбина

0

ГДБОП публикува кадри от ареста във Фонда за лечение на деца в чужбина и обиските.

От видеото се вижда, че по време на претърсването са намерени голяма сума пари в евро и лева, скъпи часовници и антични монети, показа БЛИЦ.

Акцията във Фонда започна вчера от служители на ГДБОП и спецпрокурори. Разследващите са влезли в сградата по време на заседание на Фонда. Тогава бил задържан и шефът на фонда Павел Александров.

„Събрани са доказателства за корупционни практики във Фонда за лечение на деца”, заяви Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор, цитирана от "Фокус". Тя обяви, че има и доказателства за организирана престъпна група, която извършвала длъжностни престъпления.

 „Основните линии са безстопанственост, престъпления по служба по смисъла на чл.282 от НК и нецелево изразходване на средства от този фонд", допълни тя.

„Разследването не касае лечение на деца в чужбина. Основната линия на разследване в това досъдебно производство е лечение на деца в здравни заведения на територията на България, както и комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение, обясни Арнаудова.

„Комисионните договори са сключвани от Фонда за лечение на деца и фирми, които са осъществявали т.нар. логистика по лечението на децата", уточни Румяна Арнаудова. По думите й, разследващите не са вземали оригинали на документи, които се намират в процедура по отпускане на пари за лечение на деца.

Разследването не е установило искане и получаване на подкупи от родители на деца, които се нуждаят от лечение.

Данни за това да са изнудвани родители, за да се отпуснат парични средства за лечението на децата им няма и не разследваме такива”, подчерта тя. По думите ѝ, има данни за друг вид подкуп, свързан със служебното положение на директора на фонда Павел Александров.

Деца, които се нуждаят от лечение по препоръка на експерти се насочват към лечение в български лечебни заведения, където такова лечение е било проведено и в резултат на тези действия на директора на фонда са били изплатени паричните средства за лечение на деца от НЗОК и са доплащани от средства от самия фонд”, обясни Румяна Арнаудова.

„Вярно е, че на 6 април тази година СГС е отказала да образува досъдебно производство по повод на сигнал, който е бил подаден от министъра на здравеопазването, към който е бил подложен доклад от извършена административна проверка във Фонда за лечение на деца", обясни Арнаудова.

"Този отказ в момента се намира в Апелативна прокуратура-София, тъй като е подаден сигнал от министъра срещу постановлението и се извършва служебна проверка”, уточни тя и допълни, че се очаква да бъде анализирано установеното от първоинстанционните прокурори и да се вземат в предвид възраженията на министъра.

Акцията във Фонда за лечение на деца няма по никакъв начин да попречи на нито едно дете, което се нуждае от лечение, заяви прокурор Румяна Арнаудова.

„Надяваме се да се внесе спокойствие в обществото, че нашата акция и досъдебно производство няма по никакъв начин да попречи на нито едно дете, което се нуждае от лечение", подчерта тя.

„Действията на прокуратурата не са и не могат да доведат до преустановяване, забавяне или затрудняване на процеса по отпускане на средства за лечение на деца", каза още Арнаудова.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари