Йорданка Фандъкова: Кабелът е поставен престъпно!

0
Отговорността определено е на ЧЕЗ, защото те са подали ток в нарушение на техните собствени договори
Отговорността определено е на ЧЕЗ, защото те са подали ток в нарушение на техните собствени договори Видео: bTV

Факт е, че през 2018 г. е започнала процедура по премахването на тези обекти, но не е била довършена

"Излязох да говоря едва вчера, след като проверката е извършена. Тя не изчерпва всички обстоятелства, но основните неща са изяснени. Подавано е напрежение на обекти, за които никой не е видял проекти за свързване. това означава, че никой не може да е сигурен как ще се направи това свързване. Кабелът, който свързва е поставен незаконно. Престъпно е поставен!", каза в предаването "Тази сутрин" по bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Има конкретни служби и хора, които са сложили своите подписи. Кой е виновен ще каже прокуратурата. Контролът по отношение на преместваемите обекти е вменен на главните архитекти и служителите в районните администрации. Главният архитект на София от септември е изпращал многократно напомнителни писма за незаконните обекти, както и настояване те да бъдат демонтирани. Част от районите са свършили тази работа, но в много райони няма реакция от районните администрации. Службите в район "Триадица" са допуснали нарушения и неупражнен контрол. За конкретния обект има договор с болницата, има започнала процедура за премахването му още от 2018 г., но след това процедурата е зациклила. Това, което е трябвало да направи администрацията е да установи и да започне процедура. Работим по закон и тази процедура има няколко стъпки. Актът за премахване трябва да е изряден, иначе често пада в съда. Трябва да се направи промяна в ЗУТ, за да се улесни премахването на подобни незаконни обекти", добави тя.

Фандъкова не изключи всичко около този казус да е и част от корупционни схеми и изрази увереност, че това ще се установи от прокуратурата. На въпрос кой е виновен за това престъпление, Фандъкова каза, че това категорично е престъпление.

"Но аз не съм прокурор. Административните нарушения ги установихме и ясно ги назовах. Странно е, че ЧЕЗ в своя договор много правилно са записали, че ток се подава само след въвеждане в експлоатация на обекта. Но те са подали въпреки това напрежение на базата на една хвърчаща бележка, подписана с точка, т.е. не е подписана и от архитекта на район "Триадица".

Кабелът е прокаран от собственика или хора, които е наел", обясни столичният кмет. Фандъкова беше категорична, че отговорността е много ясна - договорът е подписан от служител на ЧЕЗ.

"Отговорността определено е на ЧЕЗ, защото те са подали ток в нарушение на техните собствени договори. Тяхното тълкуване, че няма заповед за премахване е така, но от 2018 г. тече процедура. Затова аз възложих на главния архитект да издаде актове за общинските терени, а за тези да изпрати писмо на администрацията в район "Триадица" да довършат процедурата по премахването му.

"Факт е, че през 2018 г. е започнала процедура по премахването на тези обекти, но не е била довършена. Този въпрос не бива да се политизира. Няма значение от коя партия е кметът", сподели Фандъкова.

Моята отговорност е да изнеса фактите и обстоятелствата и да ги предам на компетентните органи. Да, и кметът на "Триадица", и аз носим отговорност за работата на администрацията. Но когато става дума за подобни престъпления, има конкретни хора, конкретни имена, документи с конкретни подписи. От коя политическа сила сме в момента няма значение, бе категорична тя.

При три от павилионите има сключени договори след търг. Но обектите не се намират на местата, където е посочено от архитекта. "Дали някой получава под масата пари, аз не мога да кажа. Напълно възможно е, но това трябва да се установи от компетентните органи", каза Фандъкова.

"Шахтата е общинска, през нея минават кабели на много структури. Много е труден контрола на тези шахти. Започваме монтирането на датчици, които да сигнализират за нерегламентирано отваряне на шахтите", разкри Фандъкова.

"По третия лъч на метрото остава затворен участъка между "Хаджи Димитър" и станция "Театрална". Цялото изпълнение и възстановяване е за сметка на изпълнителя, договорът е много точен и строг в това отношение, обясни кметът на София. В геоложките проучвания са заложени по ниски параметри от това, което се случи - силни дъждове, които вдигнаха много подпочвените води", добави кметът Фандъкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари