„Има ли украинци в хотела ви?“: Това питат туристите в Поморие

0
Това споделиха от местния бранш на среща по подготовката за сезона, инициирана от общината
Това споделиха от местния бранш на среща по подготовката за сезона, инициирана от общината Снимка: Община Поморие

„Има ли украинци в хотела ви?“

Това е най-честият въпрос, който хотелиерите от Поморие чуват, когато получат запитване за резервация за сезона. Това споделиха от местния бранш на среща по подготовката за сезона, инициирана от общината. Хотелиерите изразиха притеснението си, че 31 май изтича държавната програма, обезпечаваща престоя на украинците, а все още няма указания как и кога те ще бъдат преместени в държавни бази, предаде БНР.

Кметът Иван Алексиев се ангажира да изпрати запитване с настояване за яснота до Министерството на туризма. Градоначалникът съобщи, че към 10 май 715 са украинците, официално регистрирани в хотели в Поморие според системата ЕСТИ, 200 са настанени в Ахелой. По думите на местните голям е и броят на онези, които живеят в частни квартири.

Ако се абстрахираме от украинските граждани, които ще бъдат най-много в сравнение с другите националности, курортът ще разчита на румънци, за привличането на които се работи, включително с договор за медийно отразяване и популяризиране на събития в Община Поморие на пазар „Румъния“, германци, словаци, чехи, поляци“, се посочва в анализа, изготвен от администрацията за предстоящия сезон и представен пред туроператори, хотелиери, ресторантьори и граждани. Най-много ще са българските туристи, но по-малко от друга година.

8 неблагоприятни фактори отчита Община Поморие за предстоящия летен сезон, сред тях кризата с газа и петрола, войната в Украйна, бежанската вълна и отлив на туристи към конкурентни дестинации Турция и Гърция. Въпреки това се очертава постепенно възстановяване на туристически сектор като реализираните нощувки се очаква да достигнат между 60 и 80% от тези през силната 2019-та година, сочи още анализът. На базата на записванията към момента от бранша не споделиха този оптимизъм. Другото голямо неизвестно, което посочиха е, неяснотата около цените на чадърите и шезлонгите, което също ключов фактор за избора на дестинация по почивка от българите.

От общината препоръчаха да се разработват уикенд и тематични пакети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -12
    4
    До русенец
    Питат хората за украинци, а не за германци, защото не Германия е окупирана от гнусните рашисти, ами Украйна! Хората искат да изразят съпричастността си към братския украински народ, вероломно нападнат от Сатрапия! Ама като нямате малко мозък сами да си отговорите така е!
  • -6
    3
    Безименден
    Стига сте писали за това Поморие. Поморие не е единственото и "застрашено" от присъствието на украинци курортно място. А, "градоначалникът" - елементарно простоват, но с претенции за "висша класа" - типично по "гербовски" се чуди как да се самоизтъква и да си приписва заслуги, само и само - "аджеба" - да го преизберат на предстоящите избори ; само и само да продължи "шуро-баджинащината" му с ДПС, да няма кой да държи сметка на "доходността" му, на далаверите му... Елементарно, но... доста често - работещо. Така че - внимавайте, особено вие - поморийци, ако искате да промените обществото.
  • 9
    2
    Патки
    А не питат защо цената на една салата е 15 лева, основно ястие - между 25-30 лева. И обслужващия персонал под всякаква критика.
  • 19
    1
    русенец
    Интересно! Защо не питат дали в хотела има германци примерно или испанци, а именно украинци?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари