Туристи и бежанци вече съжителстват заедно в хотели в Слънчев бряг

0
Все още не е ясно обаче къде точно ще бъдат настанени украинците след 31 май
Все още не е ясно обаче къде точно ще бъдат настанени украинците след 31 май Снимка: БНТ

Туристи и бежанци вече съжителстват заедно в хотели в Слънчев бряг

Все още не е ясно обаче къде точно ще бъдат настанени украинците след 31 май, когато изтича програмата на Министерството на туризма за подпомагане на хотелиерите.

Въпреки че в един от хотелите в Слънчев бряг има настанени близо 2 500 бежанци от Украйна, базата отвори за туристи от няколко страни, информира БНТ.

"Първоначалните ни разчети бяха да запазим едно от трите крила на хотела за настаняване на ваканционни туристи, а другите две крила отделихме за настаняване на бежанци. Нямаме абсолютно никакви проблеми със съжителството на туристи и бежанци. Вчера посрещнахме първите туристи 135 човека общо, предимно от Великобритания", каза Христо Караилиев, управител на хотел Слънчев бряг.

Проблем се оказва обаче неяснотата какво ще се случи с бежанците след изтичане на програмата за помощи за бранша.

"Аз лично мога да отделя от хотелската си база за тях, за украинските бежанци, просто е изключително важно час по-скоро всички ние хотелиери и туроператори да бъдем информирани за това, защото сме на прага на летния сезон и просто ние трябва да знаем, за да предвидим част от хотелските си бази и за тях", каза Елена Андонова, собственик на хотел в Свети влас.

В студиото на „Денят започва" от Института за анализи и оценки в туризма отчитат и позитив от приютяването на бежанци в хотелите, тъй като базите са подготвени за настаняване много преди сезона.

"Голяма част от хотелиерите дори са назначили самите бежанци да работят в хотелите, което всъщност е една доста добра схема, в която хем се осигурява заетост на част от хората, които са на мястото на настаняване готвачи, сервитьори, рецепционисти, а хем същевременно успяваш и да напълниш базата , било то при една много символична цена", каза Константин Занков, експерт от Института за анализи и оценки в туризма.

Някои от хотелиерите обаче все още не са получили помощите за бежанци на 100% заради продължаващите проверки за дублирани имена на украинци в някои хотели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари