Има ли симулация на пандемия с вируса на маймунската шарка

0
"Светът е ужасяващо неподготвен да се защити от бъдещи пандемии и че има нужда от спешни мерки, които да отстранят този недостатък“, коментира експерт
"Светът е ужасяващо неподготвен да се защити от бъдещи пандемии и че има нужда от спешни мерки, които да отстранят този недостатък“, коментира експерт Снимка: Дойче Веле

От години се провеждат симулации за възможното протичане на пандемии, включително и от маймунската шарка

Любителите на конспирацията смятат, че зад това се крият съзнателно планирани епидемии. За какво става дума пише Дойче Веле

Да си представим такъв сценарий: необичаен щам на вируса, предизвикващ маймунска шарка, започва да се разпространява и за година и половина се превръща в глобална пандемия. В основата ѝ стои нападение с биологично оръжие – генетично произведен вирус на маймунската шарка в една лаборатория, където е имало пропуски в мерките за сигурност и ненадежден контрол. Последиците са катастрофални: три милиарда души на Земята се разболяват, а 270 милиона умират.

Този фиктивен сценарий за пандемия е разигран през март 2021 година в сътрудничество с Мюнхенската конференция по сигурността и инициативата NTI – "Nuclear Threat Initiative" с цел да се анализира рискът от биологична заплаха. Симулацията, подготвяна още от лятото на 2020 година, е трябвало да покаже евентуални критични пропуски в контрола над биотехнологиите, позволяващи случайни или нарочни злоупотреби с катастрофални глобални последици.

Уроци от Ковид пандемията

Изборът на маймунска шарка съвсем случайно се е оказал много актуален, тъй като от средата на май 2022 точно този вирус беше установен в няколко държави, сред които и Германия. Но обратно на твърденията на привържениците на конспиративни теории, зад това не стои някакъв план на елитите за намаляване на населението на Земята. Истинските причини са чисто научни, казват за общественоправната германска медийна мрежа (АРД) представители на Мюнхенската конференция по сигурността и на инициативата NTI.

Чиста случайност е, че именно сега се регистрират зарази с маймунска шарка в редица държави“, уверява вицепрезидентката на NTI Джейми Ясиф. „Искахме да разберем дали сме си извлекли поуки от Ковид пандемията и дали мерките могат да бъдат прилагани и по отношение на други причинители или при по-различно протичане на пандемията", допълва заместник-председателят на Мюнхенската конференция Бенедикт Франке.

Вирусът на маймунската шарка е бил подбран от учените, за да се покаже, че и от други вируси, смятани за по-безобидни от SARS, може да произлезе значителна опасност, допълва Джейми Ясиф. Според нея симулацията е показала, че „светът е ужасяващо неподготвен да се защити от бъдещи пандемии и че има нужда от спешни мерки, които да отстранят този недостатък“.

Такива симулации не са необичайни

Подобни симулации ("Tabletop-Exercises") се провеждат постоянно по различни теми и не са нищо необичайно. „Целта е да се обърне внимание на политиците и експертите за тази проблематика и да се конкретизира дебатът, допълва Франке.

През октомври 2019 година, тоест два месеца преди началото на пандемията от Ковид, в САЩ беше проведена такава симулация по отношение на коронавируси. В Германия още през 2013 година е проведен анализ на рисковете от пандемия, причинена от вируса SARS, който правителството тогава е поръчало на института „Роберт Кох“.

Сценариите и симулациите обаче „никога не могат да отразят изцяло реалността“, казва Бьорн Хавличка, експерт от Информационното бюро за икономическа сигурност (IBWS). Това е така, защото много рядко настъпва тъкмо ситуацията, която е била предварително симулирана – по-често се появява комбинация от различни варианти. Тъкмо затова е необходимо да се разглеждат и най-различни сценарии, пояснява експертът.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Чистокръвен
    Мама ви шашава да еба....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари