Има ли повод за безпокойство и по-опасен ли е "делта " вариантът за децата?

0
Едно нормално, здраво, право дете ще премине през ковида, пък дори и да е кърмаче, каза пулмологът д-р Велизарова
Едно нормално, здраво, право дете ще премине през ковида, пък дори и да е кърмаче, каза пулмологът д-р Велизарова

Две деца на 7 и на 9 години са починали след заразяване с КОВИД-19

По-голямото дете е починало в болница в Пловдив на 19 септември, но и към днешна дата не фигурира в официалната статистика, тъй като по данни на Министерство на здравеопазването записаната причина за смъртта му е друго заболяване. Само през този месец починалите от коронавирус деца вече са три.

Проф. Светлана Велизарова, детски пулмолог, заяви пред БНТ: За едното дете знаем, че кърмаче, преди 30-тия си ден от раждането, недохранено, живеещо в много тежки битови условия, което значи, че самото дете е нямало никаква имунна защита, може още вътреутробно да е заразено с ковид и е потърсена лекарска помощ много накрая. За другите деца не знам подробности, но съм почти убедена, че ще бъде открито придружаващо заболяване - и то хронично и най-вероятно съпътствано с някакъв имунен дефицит. Защо казвам това - защото в множеството проучвания, които са правени за деца с ковид, като в едно от първите проучвания участва и България , мога да ви кажа, че от това проучване от 550 деца изследвани с ковид, само при едно от децата заболяването протече тежко.

Делта вариантът е по-заразен, но в никакъв случай не протича тежко.

Най-пазената възрастова група през цялата изминала година, това бяха децата в детска градина и учениците във всички възрастови групи. Те бяха де факто една година вкъщи. Естествено, че сега, когато са свободни, те са били най-незащитени. Нито ваксинирани, нито са влезли в досег да преболедуват, така че най-често сега ще констатираме при децата и младите хора заболяване с ковид, но при много малък процент от тях, да кажем 20-30 процента ще има клинична изява. При всички останали деца това ще мине в много случаи без никаква симптоматика.

По принцип всички случаи и в България на деца, които им се наложи да лежат в болница, при всичките имаше някакви утежняващи условия като затлъстяване и диабет за тежкото протичане на заболяването. Едно нормално, здраво, право дете ще премине през ковида, пък дори и да е кърмаче имах такива близки деца, при които ковидът протече като една така малко по-тежка настинка, но разбира се под активно наблюдение на лекарите.

В световен мащаб много малко са констатираните смъртни случаи при деца, като при голям процент при тези случаи при децата или има хронични заболявания или неустановен преди това имунен дефицит", каза още проф. Светлана Велизарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари